Så du røgen: Lave tobakspriser slår folk ihjel
- Kristian Lund er admin. chefredaktør på Medicinske Tidsskrifter og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.
Vores sundhedsminister, Sophie Løhde (V), har i snart mange år været super ambitiøs på forebyggelsesområdet. Nu skulle tobakken skrottes. Det var lige før, man troede på det.
Derfor er regeringens forebyggelsesplan en skuffelse. Planen indeholder 30 initiativer (se den her), mange af dem gode og brugbare, men når det gælder tobak, så kører regeringen ind i en mur, sådan som mange har gjort forud.
Det var ellers enkelt. Sæt prisen på en pakke cigaretter op til 100 kroner. Mindst. Det har andre lande gjort. Men ikke Danmark. I denne omgang.
Når der særligt i Danmark er behov for en særlig indsats mod rygning, så er det, fordi Danmark halter på lungeområdet – vi har taget for let på lungeudfordringerne for længe. Ikke bare når det gælder tobak – nej, Danmark har problemer på lungefronten i bredeste forstand.
Når det gælder kræft, halter det. Den danske lungekræftoverlevelse er således markant under andre lande, vi sammenligner os med – senest dokumenteret, da det viste sig, at 5-års overlevelsen efter lungekræft er på 23 procent ifølge Dansk Lunge Cancer Register, mens den ifølge det tilsvarende norske register er 32,5 procent for kvinder og 25,6 procent for mænd. Danmark er altså langt ringere.
Danmark præsterer generelt godt i behandlingen af astma ifølge et globalt index fra Institut for Fremtidsforskning. Danmark udmærker sig især, når det kommer til adgangen til behandling. Men der er et markant problem: Til trods for god adgang til behandling, oplever Danmark en overraskende høj rate af indlæggelser og genindlæggelser for svær astma. Dette står i kontrast til mange andre lande, hvor antallet af indlæggelser er lavere. Danmark har altså ikke styr på svær astma. Vi fumler med tingene, selvom udgangspunktet egentlig er godt.
Værst er det med den danske indsats overfor KOL. Dér har Danmark ligefrem europæisk rekord i antallet af mennesker, der dør af KOL. De seneste tal fra Dødsårsagsregisteret viser, at 3.355 danskere døde af KOL i 2020, mens KOL blandt 2.847 danskere blev registreret som sekundær dødsårsag. Det svarer til, at seks procent af alle dødsfald i Danmark havde KOL som primær årsag.
Tallene stammer fra en analyse foretaget af Lungeforeningen, som er dybt kritisk overfor den danske indsats på KOL-området. Det gælder ganske særligt opsporing af KOL, men det gælder også forebyggelsen.
Der er en nærmest direkte linje mellem det danske tobaksforbrug og antallet af døde af KOL, ofte via en kræftdiagnose.
Torben Mogensen, læge og selv en rutineret leder i det danske sundhedsvæsen, sidder som formand for Lungeforeningen i orkanens øje. Foreningen arbejder for at få gennemført en KOL-plan med en række initiativer, som skal rydde op i den danske lungeindsats. Allerøverst på listen er et opgør med rygningen i Danmark.
Denne plan argumenterer netop med en alvorlig prisforhøjelse på tobak som et af de vigtigste initiativer.
”Især børn, unge og lavindkomstgrupper påvirkes af prisen på cigaretter,” skriver foreningen. ”Højere priser på cigaretter er et af de mest effektive virkemidler til at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Samtidig motiverer højere priser også lavindkomstgrupper til at blive røgfrie. Det skyldes, at disse grupper er langt mere følsomme over for pris end højindkomstgrupper. Det er en afgørende pointe, for det betyder, at højere pris er noget så sjældent som et tiltag, der ikke øger den sociale ulighed i sundhed – men i stedet det modsatte!”
”Den stærke evidens for sammenhængen mellem prisen på og forbruget af tobak, og det faktum, at især børn, unge og lavindkomstgrupper påvirkes af prisen på cigaretter, er det bedste argument for, at prisen på en pakke cigaretter skal hæves. En pakke cigaretter koster i dag ca. 60 kr. Prisen på en pakke cigaretter skal derfor sættes op til mindst 90 kr., som er prisen i Norge, hvor kun 3 pct. af de unge ryger cigaretter.”
Det er den vej, Danmark skal gå. Jo før, jo bedre. Lave tobakspriser slår folk ihjel.