Krammebamser og sygdom bruges i plat markedsføring
- Kristian Lund er admin. chefredaktør på Medicinske Tidsskrifter og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.
Der har været en udvikling inden for TV-reklamer. Førhen var det fokus på kvindelige former, senere kom komikere og standuppere, og nu ser vi mange steder, at såkaldte influencere dominerer. I øjeblikket kan man dog få indtrykket, at den stooore sællert er... sygdomme.
Indlysende har Kræftens Bekæmpelse al legitimitet bag sig, når organisationen spiller på de ofte forfærdende perspektiver ved kræftdiagnoser i forsøget på at få danskerne til at begunstige bekæmpelsen af kræft i deres testamenter. Hjerteforeningen er for tiden ude i et tilsvarende ærinde. De to er jo de rigeste patientforeninger, vi har i landet, men deres økonomi giver dem også mulighed for at lege med, der hvor de store kommercielle virksomheder spiller med, og Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse har pengene til at betale de priser, som TV-reklamer koster.
Desværre er der mange andre, som spiller sygdomskortet i deres markedsføring - men uden at have den legitimitet, som patientforeningerne har.
Det kan gøres med elegance, eller det kan gøres som Tryg Gruppen har gjort til sit særlige varemærke: Rigtige mennesker med bævende stemme, sekundet inden gråden bryder ud og altid med en stærk historie med potentiale til at ramme danskerne direkte i hjertet. Sådan griber fonden bag Danmarks dominerende forsikringsvirksomhed markedsføringen an, når det gælder hjertestartere og livreddere.
I disse uger er det en ung kvinde, som har overlevet en barnecancer-diagnose, og man kunne få det indtryk, at overlevelsen især skyldtes, at hun fik hjælp af en krammebamse. Det er her, at TrygFonden kommer ind i billedet. Bamsen blev nemlig købt og betalt af TrygFonden, og pointen er selvklar, og den trædes helt i bund i reklamens såkaldte speak, altså stemmen, som taler publikum igennem reklamens centrale budskab, nemlig: Hvis man køber sine forsikringer i Tryg-koncernen, så hjælper man børn med kræft til at få en krammebamse.
Der er skam andre virksomheder, som også læner sig op ad gribende skæbner i deres markedsføring, men ingen af dem er helt så spekulative som TrygFonden.
Man kunne måske tænke, at det dog er en ligegyldig kampagne. Men sagen er, at TrygFonden tager luften ud af kampagner, som egentlig har berettigelse. Danskerne kan jo snart ikke se forskel.
Men Tryg Fondens formål med sin kampagne er jo, som det tydeligt fremgår at sælge forsikringer – så støtter du krammebamserne.
Herre Jemini, tænk at landets største forsikringskoncern og den fond, som lever af forsikringsindtægterne, har så beskeden sans for kvalitet i sine budskaber.
Tiden er inde til, at TrygFonden gennemtænker sine budskaber.
De kan blive for platte.