Ny anæstesi-cheflæge på Amager og Hvidovre Hospital
Fra 1. juni 2024 har Lars Møller Pedersen været cheflæge i Anæstesiologisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital.
Lars Møller Pedersen er 51 år og været ansat i afdelingen siden 2008. Han deler ledelsen med chefsygeplejerske Catherine Munck.
Da Lars Møller Pedersen inden ansættelsesprocessen blev spurgt, hvilke områder han ville have fokus på som cheflæge i Anæstesiologisk Afdeling, var svaret: Rekruttering og tilknytning. Men nu ser det heldigvis anderledes ud.
”Lige nu har vi ikke problemer med hverken at rekruttere eller tilknytte allerede ansatte i afdelingen. Så selvom vi stadig har opmærksomhed på det, er mit fokus nu at bevare alt det gode, vi har,” forklarer Lars Møller Pedersen, som selv har været ansat i afdelingen siden sin sidste del af speciallægeuddannelsen i anæstesiologi i 2008.
Det kan lyde nemt at overtage ledelsen af en velfungerende afdeling, men Lars Møller Pedersen er sit ansvar fuldt ud bevidst.
”Sundhedsvæsenet er altid under forandring, så min opgave som leder bliver at understøtte en kultur, der gør, at vi kan følge med i forandringen, og at den opleves som meningsfuld,” siger han og fortsætter:
”Tryghed giver tillid giver godt samarbejde. Det gælder både mellem ledere og medarbejdere og i hele organisationen på tværs af afdelinger og faggrupper,” siger Lars Møller Pedersen.
Ledelse er ikke nyt
At blive chef for sine kolleger er for Lars Møller Pedersen hverken nyt eller skræmmende.
”Jeg har været områdeansvarlig og senest ledende overlæge i en del år, så jeg er vant til at være involveret i vanskelige beslutninger og svære samtaler,” siger han og forklarer, at han gerne vil gøre op med den lidt klassiske forståelse af et ”top-down”-forhold mellem leder og medarbejder.
”Som leder har jeg pligt til at spotte de gode idéer, som medarbejderne får, og give dem plads til at udvikle sig, men det må ikke blive en sovepude for mig bare at lade medarbejderne gøre al arbejdet,” siger han.
En succeshistorie i Anæstesiologisk Afdeling har uden tvivl været arbejdet med at optimere de akutte operationsforløb indenfor hoftefrakturer og AHA – Abdominal Højrisiko Abdominalkirurgi, som fik dødeligheden til at falde markant.
”Det er min ambition at udbygge de optimerede operationsforløb, hvor vi fortsat kan gøre det endnu bedre for de akutte kirurgiske patienter, hvis vi får realiseret alt det, vi ved, virker i perioperativ medicin,” siger Lars Møller Pedersen.
”Vi redder liv hver dag”
De tre hovedopgaver i Anæstesiologisk Afdeling, såvel som i andre afdelinger, er at behandle patienter, uddanne kommende kolleger og bedrive forskning. Og de opgaver løfter Lars Møller Pedersens afdeling allerede:
”Hver eneste dag redder vi liv. Vi redder det for tidligt fødte barn, moren med svangerskabsforgiftning, intensivpatienten med blodforgiftning. Vi har fokus på de gode og optimerede patientforløb, hvor vi bl.a. har udviklet AHA-forløbene for de akutte kirurgiske patienter. Alt sammen i et tværfagligt samarbejde med stamafdelingerne,” fortæller han.
Anæstesiologisk Afdeling fik for ikke så længe siden sin første professor i Nicolai Bang Foss, som udover indsatsen med at optimere de akutte operationsforløb, også har fokus på udvikling af den perioperative medicin.
Og endelig har både læge- og sygeplejestuderende allerede ved flere lejligheder tildelt afdelingen priser for bedste uddannelsessted. Senest har intensivsygeplejerske Hanne Rode modtaget Sygeplejeprisen for netop at skabe gode patientforløb.
Om Lars Møller Pedersen
Lars Møller Pedersen er 51 år og bor i Vangede sammen med sin kone, deres datter på 18 og søn på 14. Han cykler eller løber gerne de 14 km til arbejde, og som en medarbejder kommenterede, så ”færdiggør han tankerne på farten”.