Ny professor skal hjælpe danskere i kampen mod flåt-sygdomme
Overlæge i Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet Anne-Mette Lebech er ny professor på Københavns Universitet.
Med sit professorat skal hun finde en ny metode til at opdage og følge borrelia i nervesystemet.
Anne-Mette Lebech har siden 2017 har stået i spidsen for Enhed for flåtoverførte infektioner på Rigshospitalet.
"Flere og flere får flåtoverførte sygdomme, både globalt og i Danmark. På grund af klimaforandringerne spreder flåterne sig, også her i Danmark, og det bekymrer mange og påvirker deres livskvalitet, når de færdes i naturen. Det er vigtigt at opdage og behandle flåtoverførte bakterier og virus så tidligt som muligt, og derfor forsker vi både i nye og enklere metoder til at stille diagnoser og i, hvordan det går de patienter, som har været smittet," fortæller Anne-Mette Lebech.
Blandt andet leder hun og kollegerne efter nye måder at opdage og følge borrelia i nervesystemet på. I dag sker det med en rygmarvsprøve, hvilket gør det svært for de praktiserende læger at stille diagnosen og er en ulempe for patienterne, særligt for børn.
"Jo tidligere, vi kan sætte patienterne i behandling, des mindre risiko er der for, at de får langvarige følger som ansigtslammelse og smerter," siger Anne-Mette Lebech.
Hun og kollegerne i Enhed for flåtoverførte infektioner har som en af deres vigtigste opgaver at rådgive og udbrede viden til andre læger for at hjælpe til, at diagnosen kan stilles, og behandlingen kan startes så hurtigt som muligt.
Heldigvis har hun også gode nyheder fra den forskning, enheden har bedrevet. Via de danske registre har forskerne nemlig en unik mulighed for at følge, hvordan det går patienterne.
"Borreliose har ry for at give mange alvorlige følger og være skyld i, at folk udvikler demens, Parkinsons sygdom eller sclerose. Her viser vores undersøgelser, at det heldigvis går patienterne godt på sigt, og at risikoen for at udvikle anden sygdom er lille. Det er rart for os at kunne berolige patienterne," siger Anne-Mette Lebech, der har et stort netværk i udlandet og samarbejder med forskere fra andre lande for hurtigere at kunne afprøve nye tests og behandlinger på et stort antal patienter.
Anne-Mette Lebechs professorat i flåtoverførte sygdomme løber i fem år fra 1. juni 2024 og er det første af sin slags på Københavns Universitet og Rigshospitalet.
Mellem 4.000 og 5.000 danskere smittes hvert år med borreliose. Kun i værste fald sætter sygdommen sig i hjertet, leddene eller nervesystemet. Den flåtoverført sygdom TBE opdages hos omkring 15 danskere hvert år, men smittetallet er reelt højere, da mange enten ikke får symptomer eller forveksler symptomerne med influenza. I Vesteuropa får mere end 200.000 mennesker hvert år borreliose, mens der er 4.000 tilfælde af TBE. Tallene stiger, fordi klimaforandringer får antallet af flåtoverførte sygdomme til at stige.