Skip to main content

Steno I København tilknytter svensk topforsker-duo

Steno Diabetes Center Copenhagen styrker sin forskning med to af Europas mest anerkendte specialister inden for deres felt.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert tilknyttes Afdeling for Klinisk og Translationel Forskning og vil fremover dele deres tid mellem Steno Diabetes Center Copenhagen og Karolinska Institutet i Sverige.

Mikael Rydén er professor i klinisk og eksperimentel fedtvævsforskning og er bl.a. medlem af Nobelforsamlingen. Han tilknyttes sammen med sin videnskabelige kollega Niklas Mejhert, som er molekylærbiolog og docent.

Deres speciale er især sammenhængen mellem fedtvævsmetabolisme, overvægt og diabetes.

"Det er en stor glæde at kunne byde velkommen til to europæiske topnavne, Rydén og Mejhert, som vil styrke Stenos forskningsportefølje inden for området og samtidig bidrage til at styrke det skandinaviske samarbejde på tværs af vores institutioner," siger Magnus T. Jensen, direktør på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert håber også, at deres nye rolle vil blive starten på et stærkt samarbejde mellem de to anerkendte forskningsmiljøer på henholdsvis Steno og Karolinska.

"Vi håber at styrke den translationelle forskning og bidrage til et præcisionsmedicinsk perspektiv på behandlingen af diabetes, som er en af vores mest almindelige folkesygdomme," siger Mikael Rydén og Niklas Mejhert i en fælles udtalelse.

Begrebet præcisionsmedicin dækker over, at behandlingen skræddersyes til den enkelte.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert tilknyttes forskningsgruppen Translationel Type 2-diabetesforskning, som ledes af forskningsleder og professor Jørgen Rungby og forskningschef Birgitte Brock.

Deres nærmeste samarbejdspartner bliver teamleder og seniorforsker Charlotte Brøns, der i mange år har beskæftiget sig med forskning i fedtcellers funktion og ledet en enhed for stamcelleforskning vedrørende fedtvæv på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Region Midtjylland har netop hjemtaget driften af to Alles Lægehus-klinikker. Regionsklinikker er dyre i drift, men formanden for regionens nære sundhed ser frem til mindre ballade. Sundhedsøkonom Jes Søgaard forudser, at partnerskabsklinikker som Alles Lægehus vil fortsætte med at tabe terræn til regionsklinikker.

Fra 1. september har også Region Nordjylland overtaget driften af lægevagten om natten i tidsrummet 23-08. De har lånt en række værktøjer fra Region Midtjylland, som søsatte deres egen natlægevagt for et halvt år siden. Opstarten er gået glat, men paramedicinere og praktiserende læger skal lære hinanden at kende.

Et nyt studie indikerer, at kontakt mellem almen praksis og borgere kan være en brik i en styrket psykiatri. Der var færre genindlæggelser blandt patienter, der havde kontakt med egen læge i forbindelse med psykiatrisk indlæggelse.

Ventetiden til specialiseret palliativ behandling i Danmark er ikke forbedret gennem de seneste ti år, selvom det har været målet, viser nyt studie. Presset på de specialiserede enheder vil vokse med tiden, siger forskerne bag studiet. De opfordrer til, at den palliative indsats løftes hos blandt andre praktiserende læger.