Skip to main content

Steno I København tilknytter svensk topforsker-duo

Steno Diabetes Center Copenhagen styrker sin forskning med to af Europas mest anerkendte specialister inden for deres felt.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert tilknyttes Afdeling for Klinisk og Translationel Forskning og vil fremover dele deres tid mellem Steno Diabetes Center Copenhagen og Karolinska Institutet i Sverige.

Mikael Rydén er professor i klinisk og eksperimentel fedtvævsforskning og er bl.a. medlem af Nobelforsamlingen. Han tilknyttes sammen med sin videnskabelige kollega Niklas Mejhert, som er molekylærbiolog og docent.

Deres speciale er især sammenhængen mellem fedtvævsmetabolisme, overvægt og diabetes.

"Det er en stor glæde at kunne byde velkommen til to europæiske topnavne, Rydén og Mejhert, som vil styrke Stenos forskningsportefølje inden for området og samtidig bidrage til at styrke det skandinaviske samarbejde på tværs af vores institutioner," siger Magnus T. Jensen, direktør på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert håber også, at deres nye rolle vil blive starten på et stærkt samarbejde mellem de to anerkendte forskningsmiljøer på henholdsvis Steno og Karolinska.

"Vi håber at styrke den translationelle forskning og bidrage til et præcisionsmedicinsk perspektiv på behandlingen af diabetes, som er en af vores mest almindelige folkesygdomme," siger Mikael Rydén og Niklas Mejhert i en fælles udtalelse.

Begrebet præcisionsmedicin dækker over, at behandlingen skræddersyes til den enkelte.

Mikael Rydén og Niklas Mejhert tilknyttes forskningsgruppen Translationel Type 2-diabetesforskning, som ledes af forskningsleder og professor Jørgen Rungby og forskningschef Birgitte Brock.

Deres nærmeste samarbejdspartner bliver teamleder og seniorforsker Charlotte Brøns, der i mange år har beskæftiget sig med forskning i fedtcellers funktion og ledet en enhed for stamcelleforskning vedrørende fedtvæv på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Det biologiske lægemiddel Dupixent (dupilumab) har i snart to år været godkendt af EMA til behandling af eosinosil øsofagitis (EoE), men danske patienter må fortsat undvære det. Konsekvensen er, at de hårdest ramte patienter står uden behandlingsmuligheder og må leve med, at sygdommen forværres.

Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.

Koloskopien er upopulær hos patienterne, men har i mange år været standardmetoden til monitorering af Crohns sygdom. Nu kan kikkertundersøgelsen være på vej ud til fordel for patientvenlige alternativer som tarmultralyd eller en simpel fæcesprøve.

Den eksperimentelle IL-13-hæmmer cendakimab kan blive et nyt behandlingsalternativ til patienter med eosinofil øsofagitis (EoE), som ikke har effekt af de nuværende behandlingsmuligheder, vurderer overlæge Anne Lund Krarup.