TMåske bedre at holde fast i to ens vacciner frem for at kombinere forskellige vacciner mod covid-19, mener Jacob Rosenberg, professor og overlæge.
Problematisk at kombinere forskellige covid-vacciner

Mange danskere har fået første vaccination med AstraZeneca-vaccinen, og de tilbydes nu vaccination med vaccinen fra Pfizer-BioNtech. Der har indtil for få dage siden ikke være nogle data til rådighed for, om dette kan være problematisk.

Skribent

Jacob Rosenberg

Jacob Rosenberg

professor, overlæge, dr.med., medlem af regionsrådet i hovedstaden (Kons.)

Nu er der imidlertid kommet den første videnskabelige rapport, og den viser, at der er betydelig flere bivirkninger ved at kombinere de to forskellige vacciner i forhold til at give to vaccinationer med AstraZenecas vaccine. Forsøget trak lod, så nogle patienter fik to vacciner fra AstraZeneca, og andre patienter fik først en fra AstraZeneca og herefter en fra Pfizer-BioNtech. Studiet er helt nyt, og man har derfor kun rapporteret bivirkninger for de første syv dage efter sidste vaccination, og man har derfor endnu ikke data på de meget sjældne blodpropper, som er beskrevet efter AstraZenecas vaccine.

Studiet viste, at i gruppen med to vacciner fra AstraZeneca havde 10 procent bivirkninger de første par dage med feber o.lign. Forekomsten i gruppen med AstraZeneca og herefter Pfizer-BioNtech var derimod 34 procent. I studiet deltog personer over 50 år, og man regner med, at de yngre vil have et endnu stærkere immunrespons, dvs. flere immunrelaterede bivirkninger.

Det var derfor tydeligt, at der er flere umiddelbare bivirkninger med den strategi, som vi nu har valgt i Danmark. Problemstillingen, og dvs. beslutningen i Sundhedstyrelsen og herefter på Christiansborg, er ikke let, da vi selvfølgelig nødig vil påføre befolkningen alvorlige bivirkninger, men det aktuelle studie viser tydeligt, at det, vi gør i øjeblikket, er et regelret eksperiment på befolkningen. Ingen - absolut ingen - ved, om vores nuværende kombination af vacciner giver flere alvorlige bivirkninger (blodpropperne) sammenlignet med, hvis vi bare havde fortsat og færdigvaccineret med AstraZeneca til dem, der allerede har fået første stik.

Blodpropperne er jo udløst af et immunologisk respons, og de foreløbige data fra det helt nye studie antyder ret tydeligt, at immunresponset kan være rimelig voldsomt ved at kombinere de to vacciner, i hvert fald vurderet ved de umiddelbare kliniske bivirkninger. Studiet vil rapportere detaljerede immundata i juni 2021, men man må fornuftigvis - på baggrund af, hvad vi trods alt ved lige nu - stille spørgsmåltegn ved den valgte strategi i Danmark.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.