Skip to main content

Omikron er en ny pandemi. Her er, hvad vi ved

  • Efter alt at dømme går Delta-perioden nu mod sin slutning, og vi står ved begyndelsen af en ny fase: Omikron-pandemien. Igen skal verden træffe beslutninger baseret på meget sparsom viden. Men denne gang er Norge og Danmark med helt fremme, skriver skriver Gunhild Alvik Nyborg, norsk læge og ph.d. i epidemiologi.

Foreløbige data fra Sydafrika fra sidste uge viste en hurtig stigning i nye tilfælde, antallet af hospitalsindlæggelser og antallet af dødsfald fordoblet fra den ene dag til den anden, og en positivitprocent, der er steget fra 2,3 til 22,4 på ni dage.

Skribent

Gunhild Alvik Nyborg

Gunhild Alvik Nyborg

Læge og samfundsøkonom, Ph.d. i epidemiologi, Medlem af Covid Action Group/World Health Network

Det er ikke så uventet, eftersom Omikron blev dominerende over Delta på kun to uger i Sydafrika, hvor den meget smitsomme Delta tidligere brugte omkring seks uger på at blive dominerende over tidligere varianter, og tidlige forsøg på beregninger har estimeret en R0 for Omikron på 10-15 eller mere (R0 er en statistisk indikator, der viser, hvor mange personer én smittet i gennemsnit vil smitte videre i en befolkning, hvor ingen har mødt infektionen før, og hvor alle derfor er modtagelige, red.). Men smitten har spredt sig blandt studerende i Johannesburg, og kun omkring 25 procent er fuldt vaccineret i Sydafrika nu, og 30 procent har fået den første dosis. Så hvordan det vil forløbe i andre dele af verden i fremtiden er stadig usikkert.

Tidligere smitte giver ikke immunitet

Baseret på den registrerede dødelighed af covid-19 kombineret med tal for overdødelighed, antages det dog, at en meget stor del af Sydafrikas befolkning har været udsat for covid mindst én gang. Så hvorfor spreder smitten sig så hurtigt der nu? 

Det er nu kendt, at det ikke er muligt at blive immun efter infektion med SARS-CoV-2, men at immunitet efter en sådan infektion har meget varierende varighed med et gennemsnit på omkring et år, men varierende fra blot et par uger og opefter.

Det er således ikke muligt at opnå permanent flokimmunitet ved at lade denne smitte sprede sig gennem befolkningen. Virussen opfører sig på den måde - om ikke klinisk - mere som en almindelig forkølelse, som man vil få igen og igen. Det bedste, man kan håbe på, er et midlertidigt fald i antallet af tilfælde efter store bølger. Der er heller ingen klar sammenhæng mellem antallet af infektioner og sværhedsgraden af ​​den næste infektion, som kan se ud til at afhænge mere af viral load (mængden af virus, red.). Så det giver mening at være forsigtig, også for dem, der har været smittet før. Mundbind kan således gøre forskellen mellem at holde sig rask og blive syg igen.

Sydafrika har tidligere set store bølger med både Beta og senere Delta-varianten. Måske er man begyndt at se faldende immunitet efter Delta-bølgen.

Men giver infektion med én variant beskyttelse mod infektion med en anden? Laboratoriestudier har bl.a. vist reduceret neutralisering af Delta i serum fra overlevende efter infektion med Beta- og Gamma-varianterne.

I Manaus i Brasilien var 76 procent af befolkningen seropositive, da de blev testet i en undersøgelse i oktober 2020, efter den store bølge i april samme år. Men i januar ramte den næste bølge, denne gang Gamma, og dødeligheden var enorm.

Men man må håbe, at en nyligt gennemgået infektion stadig vil give en vis grad af beskyttelse mod smitte, selv med nye varianter. Så hvordan ser det ud i Sydafrika nu? Det antages, at en meget stor del af Sydafrikas befolkning er blevet smittet mindst én gang. Hvordan kan Omikron så sprede sig så utroligt hurtigt? Kan der være forhold i befolkningen ud over virusets karakteristika?

Et helt nyt preprint, der beskriver et studie af 2,8 millioner indbyggere i Sydafrika, konstaterer, at Omikron desværre stort set undslipper immunitet hos dem, der har gennemgået sygdom.

Du er derfor ikke beskyttet mod Omikron, når du er blevet smittet med Beta eller Delta. Det hjælper altså kun lidt, hvis alle på et tidspunkt har været smittet.

I undersøgelsen fandt man ellers 35.670 mennesker, der havde mindst to infektioner, 332 med mindst tre, og 1 person, der menes at være blevet inficeret med SARS-CoV-2 fire gange.

Beskytter vaccinerne?

Det er endnu usikkert i hvilket omfang, at vaccinen beskytter mod Omikron. I øjeblikket er der mulige tegn på, at de kan give en vis beskyttelse, især mod alvorlig sygdom; det er rapporteret, at det er flest delvist og uvaccinerede patienter, som indlægges. Lad os håbe, at dette holder stik. Det er i så fald i tråd med de mange undersøgelser, der er kommet, som viser, at vaccinerne, til trods for, at man kun injiceres med kun dele af virussen, giver markant bedre beskyttelse mod infektion i praksis.

Men det er helt klart, at vaccinerne har en meget ringe effekt mod at blive smittet.

Danmark og Norge i front

Denne gang ser verden til Norge – og Danmark.

Med smitten efter julefrokosten på Frogner/Aker Brygge i Oslo kan Norge se ud til at have haft verdens første registrerede massesmittebegivenhed med Omikron-varianten. Af de 120 deltagere var alle fuldt vaccineret, formentlig med to doser - og alle havde en negativ test før frokosten. Nu er 70 af deltagerne til festen positive med SARS-CoV-2, foruden 40-50 andre gæster, der var på samme natklub samme aften. Alle er mistænkt for at være smittet med denne variant.

I Danmark er der pr. 7. december nu bekræftet 398 tilfælde med Omikron, heriblandt en superspredning fra en julefrokost med 150 gæster, hvoraf 69 nu er bekræftet smittet, og man ved, at der er udbrudt smittekæder i samfundet.

England rapporterer nu også om to lignende superspredningsbegivenheder, hvor store andele af besøgende er blevet smittet. Da Norge ikke har restriktioner på store forsamlinger, må det forventes, at mange lignende hændelser er under udvikling nu.

Det er ubehageligt, at vi i Norden denne gang er på forkant, når en ny variant gør sit indtog. Både da Alpha ankom, og da Delta spredte sig i Indien i foråret, var vi tilskuere med strenge restriktioner, der tillod os at observere, lære og forberede os.

Hvad vil den effektive reproduktionshastighed være for en virus som Omikron i en befolkning som vores? De bedste estimater indtil videre indikerer en Rt i Sydafrika på 3,5-4 (Rt er det effektive reproduktionstal og beskriver det antal personer, som en smittet smitter i en aktuel befolkning, red.). Selvom vi lander lidt længere nede end det, vil det sandsynligvis blive en smittespredningshastighed, der er omtrent, som vi så det, før vi lukkede ned i marts 2020.

Udviklingen vil derfor sandsynligvis gå meget hurtigt. Hvis man ikke strammer kraftigt, er det sandsynligt, at store dele af den nordiske befolkning bliver smittet i løbet af meget kort tid.

Hvor alvorlig er den? 

Men hvilken slags sygdom kan vi så forvente?

Det er her, det ville have været rart ikke at være prøvekanin. Men vi må konstatere, at vi denne gang ikke ved, hvad vi går ind til. Da er det vigtigt at få så meget information som muligt ud fra den smule, vi har.

Det mest afvigende ved de tidlige meldinger om Omikron er, at det ser ud til, at de alleryngste denne gang kan blive hårdt ramt. Indlæggelsesraten for børn i alderen 0-2 år i de sidste par uger er nu omkring 75 procent. Det betyder, at af alle børn mellem 0 og 2 år, der er blevet registreret med SARS-CoV-2-infektion, er tre ud af fire nu indlagt i Sydafrika. Med en så hurtigt stigende infektion er mørketallene store, og få testes formentlig blandt de alleryngste, så infektionsindlæggelsesraten (andelen af ​​de 0-2 årige smittede, som bliver indlagt) er formentlig meget lavere.

Der er nu også meldinger fra hospitaler i Sydafrika om, at mange af de allermindste børn bliver indlagt. Noget af stigningen kan skyldes, at man tester af alle, der er indlagt for SARS-CoV-2, og at smitten eksploderer i samfundet, men der er også en stigning i antallet af indlæggelser, især for de alleryngste. Det er helt nyt for Omikron og noget, man skal være opmærksom på, når man nu skal forsøge at få et bedre overblik over, hvordan denne genetisk meget anderledes variant opfører sig i praksis.

Sygehuse i Sydafrika melder ellers, at flere af de indlagte med Omikron ser ud til at kunne klare sig uden at få tilført ekstra ilt. Da Sydafrika tester alle, der er indlagt, og prævalensen er så høj, vil nogle af disse sandsynligvis blive registreret som ikke at være så syge af covid, at de ellers ville have behov for indlæggelse. Men måske kan det også være reelt. Det er alt for tidligt at sige noget sikkert om, men der er grund til at håbe, at det er sandt, for når store dele af verdens befolkning nu ser ud til at være smittet næsten samtidigt, kan verdens lagre af medicinsk ilt hurtigt løbe tør. Desværre vil behovet for ilt hurtigt overstige tidligere bølger, hvis Omikron er så smitsom, som den ser ud til, også selvom sygdommen skulle være noget mildere.

Det er også værd at huske på, at dødeligheden af ​​denne virus kan stige meget mere, når smitsomheden stiger, end når sværhedsgraden af ​​sygdommen stiger, fordi antallet af tilfælde kan være så meget større.

Nye data kan tyde på, at antallet af indlæggelser og dødsfald ikke stiger lige så hurtigt som antallet af nye tilfælde. Selvom dette også er usikkert, kan det også pege på et noget mildere sygdomsforløb. 

Luft ud, brug mundbind - og bliv vaccineret

Med vira, der er så smitsom som denne, er det meget vigtigt at forhindre luftbåren smitte. Både ventilation, luftrensere og mundbind - især når de er af god kvalitet som FFP2 eller bedre - har vist sig at være effektive tiltag i denne henseende. Alle er også mindre indgribende, især sammenlignet med andre smittereducerende tiltag.

Med en så smitsomt virus er det meget vigtigt, at mange er vaccineret, især når effekten af ​​vaccinen formentlig er dårligere. Det er teoretisk set umuligt at opnå flokimmunitet gennem vaccination med mRNA-vacciner alene, når effekten er så dårlig, som den er mod Delta, og så smitsomt som Delta er, men al trækkraft fra vaccinerne er vigtig. I Israel er der set rigtig god effekt på smittespredningen ved at vaccinere alle over 18 år med 3. dosis. For Omikron er vaccineeffekten formentlig endnu dårligere end hos Delta, og virussen endnu mere smitsom. Det bliver derfor endnu vigtigere, at endnu flere bliver vaccineret. Og nu haster det også med at få børnene vaccineret, både af hensyn til smittespredning, men også af hensyn til børnene.

Det må forventes, at vaccinerne vil kunne give et mildere sygdomsforløb ud fra de rapporter, man indtil videre må læne sig op ad. Derfor ser vi nu, at flere lande dramatisk øger vaccinationstempoet. De nordiske lande bør gøre det samme nu for at få så mange som muligt vaccineret så hurtigt som muligt. Venter vi for længe, ​​risikerer vi, at alt for mange mennesker bliver syge på samme tid – også dem, der skal vaccineres, og hvor effekten ikke når at træde i kraft, før Omikron-bølgen rammer os helt, hvilket med dagens udvikling evt. kan være omkring juletid.

Vi bør smøge ærmerne op nu, hvis vi skal have et håb om at komme noget af dette i forkøbet, og hellere trappe ned igen, hvis situationen udvikler sig i en mindre dramatisk retning.

  • Oprettet den .