Modige neurologer forstår: Migrænikere har nået smertegrænse
- To dygtige neurologer står nu frem med deres kritik af, at danske migrænepatienter ikke kan få den medicin, som måske kan lette deres smerter. Det er modigt, for - set fra en patients vinkel – er der mildest talt kadaverdisciplin blandt lægerne, skriver Anne Bülow-Olsen.
To vel-renommerede danske neurologer har indenfor den seneste måned skriftligt været kritiske overfor den behandling, som de og deres kolleger skal give de danske migrænikere.
Skribent
Anne Bülow-Olsen
Migrænepatient, tidligere formand for Migræne danmark
Jakob Møller Hansen kritiserer i Dagens Medicin 15. august 2022 ventetiderne (et år eller mere) for migrænikere, som klart er ’kvalificerede’ til at få behandling med den nye ’vidunder-medicin’ som kaldes CGRP monoklonale antistoffer – bedre kendt som Aimovig, Ajovy eller Emgality. Der ligger allerede en beslutning fra 1. januar 2022 om, at regionshospitalernes hovedpineklinikker må udskrive denne medicin. Men det går stadig trægt, og de praktiserende neurologer er, siger Jakob Møller Hansen, fuldt kvalificerede til at uddele sprøjter i køletasker og give instruktion i, hvordan sprøjten håndteres.
Samtidig skriver Faisal Amin i Frontiers in Pain Research fra 13. juli 2022, at danske migrænikere, som er ’kvalificerede’ til at få de ovennævnte sprøjter (dvs. patienterne har kronisk migræne og har været i behandling med to eller tre forskellige forebyggende midler uden effekt) tyer til at prøve en eller flere forskellige ikke-medicinske behandlinger. Patienterne er så frustrerede over ventetiderne, at de i gennemsnit investerer lidt over 1.000 kr om måneden i behandlinger, som af lægerne anses maksimalt at give en marginal virkning (det, der på lægesprog hedder ’der er svag evidens for virkningen’). Når frustrationerne når loftshøjden, føles det lidt bedre at gribe efter et halmstrå end ikke at gære noget. Også selvom man er på overførselsindkomst og må skrue ned for varmen, øge indkøbet af havregryn og droppe den nye nederdel.
Begge de to neurologer er absolut dygtige fagpersoner, og de har (mit indtryk – andre kan mene noget andet) en bedre forståelse for patienternes situation end flertallet af de danske neurologer. Og nu ser det ud til, at de synes, at det er ved at være så galt, at de må stå frem i medierne.
Det er modigt, for - set fra en patients vinkel – er der mildest talt kadaverdisciplin blandt lægerne. Man retter ind, finder sig i at levere behandlinger, som man ikke er enig i, man udtaler sig ikke kritisk om en behandlingsvejledning, og hvis man overskrider grænserne, er det automatisk et stort skridt væk fra de spændende jobs.
De to publikationer taler deres eget sprog. Nu er der neurologer, som forstår, at de kroniske migrænikere har nået smertegrænsen.
Vi, migrænikerne, kan kun sende en stor tak til Jakob Møller Hansen og Faisal Amin for, at de har taget dette initiativ.
- Oprettet den .