TRegionsdirektør i Region Midtjylland, Pernille Blach Hansen, svarer her på et debatindlæg fra Jørgen Winther, regionsrådsmedlem for Venstre, Ulrich Fredberg, fyret ledende overlæge fra Silkeborg og Mahican Gielen, fyret ledende overlæge fra Randers.
Vi har handlet rettidigt på retningslinjer om lungekræft

I et debatindlæg fremgår det, at Sundhedsstyrelsen den 28. februar 2020 skulle have meldt en ny fortolkning ud, når det gælder kriterier for at henvise borgere til lungekræftpakker. Og at Region Midtjylland har undladt at handle på den viden ved ikke at meddele dette til hospitalerne i regionen.

Skribent

Pernille Blach Hansen

Pernille Blach Hansen

Regionsdirektør i Region Midtjylland

Dette er faktuelt forkert.

Region Midtjyllands hospitaler er orienteret om de nye retningslinjer, som skal gælde fra 1. april 2019. Der udsendes to breve til alle hospitaler i regionen herom: 21. juni 2018 og 5. juli 2018.

Diskussionen om lungekræft er startet længe før februar 2020, og de nye retningslinjer er udmeldt fra Sundhedsstyrelsen og implementeret i Region Midtjylland langt tidligere. Dog med undtagelse af Regionshospitalet Silkeborg, som i en periode frem til marts 2020 fortfarende på sundhed.dk lod patienterne henvise til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft på baggrund af ikke specifikke og vage symptomer frem for - via en kræftpakke - at få en højdosis-CT. Hermed overholdt Regionshospitalet Silkeborg ikke Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Det omtalte brev fra Sundhedsstyrelsen fra 28. februar 2020 er således ikke en ny retningslinje, men en kommunikation alene som svar på et opklarende spørgsmål fra Region Midtjylland. Region Midtjylland har spurgt, om brugen af lavdosis-CT på Diagnostisk Center, Silkeborg er i overensstemmelse med det reviderede "Pakkeforløb for Lungekræft", der trådte i kraft 1. april 2019. Svaret fra Sundhedsstyrelsen 28. februar 2020 er et nej: Selv patienter med lav risiko for lungekræft bør henvises til højdosis-CT i et kræftpakkeforløb. Styrelsen oplyser i svaret, at patienter med mistanke om lungekræft skal udredes med højdosis-CT, fordi kræft ikke med sikkerhed kan udelukkes ved anvendelse af lavdosis-CT.

Svaret fra Sundhedsstyrelsen indeholdt derfor ikke noget nyt for hospitalerne, men har dog haft stor betydning for det efterfølgende forløb på Regionshospitalet Silkeborg.

Hvis man vil orientere sig i hele forløbet vedr. undersøgelse for lungekræft, kan man læse en redegørelse for det lange tidsforløb på Region Midtjyllands hjemmeside: www.rm.dk.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.