Formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Susanne Due Kristensen, går i rette med chefredaktør Kristian Lund, som i en klumme skriver, at nogle af pengene til psykiatrien i Region Hovedstaden er gået til at afvikle gæld til leasing af apparater. De penge er nu bevilliget permanent til psykiatrien, skriver Susanne Due Kristensen i dette indlæg.
Psykiatriformand: Pengene tages IKKE fra psykiatrien

Blot for, at få det på det rene - alle penge fra staten til forbedring af psykiatrien går ubeskåret til psykiatrien i Region Hovedstaden.

Skribent

Susanne Due Kristensen

Susanne Due Kristensen

Formand for Social- og Psykiatriudvalget, Region Hovedstaden

Jeg syntes, det er godt, at man forholder sig kritisk til de strukturer og bevillinger, der udmøntes fra staten til kommuner og regioner. Ikke mindst hvordan de bliver brugt, så de kommer de tiltænkte borgere til gode. Men en saglig debat skal bygge på fakta. Derfor bliver jeg som formand for Region Hovedstadens Psykiatri nødt til at tage til genmæle i forhold til Kristian Lunds klumme 1. april. For der er ikke som påstået af Kristian Lund ”taget penge” fra Psykiatrien i Region Hovedstaden - tværtimod. Alle penge bevilliget fra staten til psykiatrien i Region Hovedstaden forbliver i psykiatrien - og lidt til.

Alle 141 mio. kr. fra staten til et løft af psykiatrien er fuldt udmøntet fra 2021 og frem. I 2020 fik vi imidlertid pengene fra staten så sent, at vi ikke kunne nå at bringe alle 141 mio. kr. i spil, før året var omme. Efter psykiatrien havde brugt alle de penge, de kunne nå at bruge i 2020, stod vi således tilbage med et restbeløb på 90 mio. kr. I stedet for at sende restbeløbet retur til staten eller bruge pengene på engangsudgifter som møbler, maling m.m. (for pengene skulle bruges i 2020), så valgte regionsrådet at bruge restbeløbet til at afdrage leasinggæld. Det frigav et beløb på 7,6 mio. kr. årligt i Region Hovedstadens budget.

De penge er nu bevilliget permanent til psykiatrien. Det betyder, at psykiatrien i stedet for 141 mio.kr årligt nu fremadrettet kan bruge 148,6 mio. kr. årligt på nye og bedre indsatser for mennesker med psykisk sygdom.

Det syntes jeg er en rigtig god løsning.

For ved at øge bevillingen til psykiatrien permant med 7,6 mio. kr. årligt, så sikrer regionsrådet i Region Hovedstaden ikke alene et større økonomisk løft af psykiatrien, end der oprindeligt var lagt op til fra Christiansborg. Vi sikrer også, at de uforbrugte midler fra 2020 kan omsættes til et ansvarligt og varigt løft af psykiatrien i form af f.eks. ansættelse af mere personale.

Så samlet set har denne øvelse betydet en styrkelse af psykiatrien i Region Hovedstaden.

Men jeg er enig i, at det det generelt er et stort problem, at midler fra staten til akutte løft ofte kommer så sent, at de ofte kun kan bruges på engangsudgifter i det år, de udmøntes. Så derfor er jeg også rigtigt glad for, at vi i Region Hovedstaden fandt en vej, så alle pengene fra staten til Region Hovedstadens Psykiatri forblev i psykiatrien - endda med en større tilførsel end bevilliget af staten.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.