Dansk Råd for Genoplivning bør sikres med offentlige midler
- Dansk Råd for Genoplivning er den faglige garant for en høj kvalitet på genoplivnings- og strokeområdet. I flere år har rådets drift været finansieret af en fondsbevilling, som udløber i 2023. Arbejdet for at øge overlevelsen efter hjertestop og stroke er en for vigtig opgave til at overlade udelukkende til private aktører, og derfor bør rådets økonomiske fremtid sikres med offentlige midler, mener professor og læge Kasper Karmark Iversen.
En målrettet og mangeårig indsats har gjort, at Danmark ligger helt i top internationalt i forhold til overlevelsen efter hjertestop og antallet af borgerne, der træder til med hjertemassage ved hjertestop.
Skribent
Kasper Karmark Iversen
formand for Dansk Råd for Genoplivning
Professor og læge
Tallene taler deres tydelige sprog: På 20 år har Danmark opnået en firedobling i overlevelsen efter hjertestop uden for hospital, og i 80 procent af alle hjertestop træder vidner til før ambulancens ankomst.
Dansk Råd for Genoplivning har – sammen med gode samarbejdspartnere ‒ bidraget til de flotte resultater gennem vores mange aktiviteter. Det er rådets ambition at bruge de gode erfaringer fra genoplivningsområdet til på samme vis at øge overlevelsen efter stroke til et godt liv.
Dette debatindlæg skrives på vegne af rådets bestyrelse, som består af faglige eksperter inden for genoplivning og stroke. Bestyrelsen arbejder tæt sammen med rådets ekspertgruppe, hvor de fremmeste eksperter inden for alle facetter af genoplivning og stroke er udpeget til vedvarende at sikre, at rådet kontinuerligt opdateres med den nyeste forskning og udvikling. Rådet er en del af det Europæiske Råd for Genoplivning. Vi oversætter og implementerer nye retningslinjer i Danmark, vi kvalitetssikrer kurser i genoplivning og sikrer en høj kvalitet af genoplivning i Danmark. Endelig kommunikerer vi direkte til danskerne gennem kampagner og arbejder målrettet på at skabe en kultur, hvor det er naturligt at træde til ved symptomer på hjertestop og stroke. Det har bidraget til, at vidner i dag træder til i langt størstedelen af hjertestop, og at overlevelsen efter et hjertestop er firedoblet. Rådets arbejde er derfor en forudsætning for, at Danmark kan fastholde de flotte resultater, som er opbygget gennem mere end 20 år på genoplivningsområdet.
Dansk Råd for Genoplivning har i flere år været privilegeret med et strategisk partnerskab med TrygFonden, som har sikret, at Rådet i dag står stærkt som et professionelt, sundhedsfagligt fyrtårn inden for genoplivning og stroke. Bevillingen udløber dog i 2023, og Rådet står over for en usikker økonomisk fremtid, hvor det vil være vanskeligt at fortsætte de mange nødvendige aktiviteter.
Men endnu vigtigere er, at vi i Dansk Råd for Genoplivning mener, at arbejdet for at øge overlevelsen efter hjertestop og stroke er en for vigtig opgave til at overlade til forskellige private aktører uden en samlende organisation. Det bør være en offentlig opgave at være med til at sikre, at danskerne får den bedst mulige hjælp, hvis de rammes af et hjertestop eller stroke, og at det ikke er afhængigt af, hvorvidt private fonde ønsker at støtte området.
Selv om Dansk Råd for Genoplivning er en faglig og helt uafhængig organisation, kan samarbejde med fonde betyde, at der stilles spørgsmålstegn ved organisationens uafhængighed og objektivitet. Derfor er det vigtigt, at organisationen gøres uafhængig af fondsbevillinger.
Vi mener derfor, at Dansk Råd for Genoplivnings økonomiske fremtid bør sikres med offentlige midler. Offentlige midler vil tydeliggøre Rådets faglige uafhængighed og fremtidssikre rådets aktiviteter, så vi fortsat kan sikre en høj overlevelse efter hjertestop og stroke.
- Oprettet den .