Skip to main content

Vi skal ikke dræne afdelinger for at føre symbolsk grøn politik

  • Et flertal i forretningsudvalget i Region Hovedstaden besluttede tirsdag at indføre en klimaafgift på flyrejser. Så hver gang en forsker skal på studiebesøg eller til videnskabelige møder rundt i verden, skal trængte hospitalsafdelinger betale 500 kroner ud af eget driftsbudget. Det er dårlig timing i en sundhedskrise, skriver professor og overlæge Jacob Rosenberg og sygeplejerske Line Ervolder.

Når forskere i Region Hovedstaden skal på studiebesøg eller til videnskabelige møder rundt i verden, skal der nu betales klimaafgift på flyrejserne.

Skribenter

Line Ervolder

Line Ervolder
sygeplejerske, medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden (Kons.)

Jacob Rosenberg

Jacob Rosenberg
professor, overlæge, dr.med., medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden (Kons.)

Afgiften er et internt påfund i Region Hovedstaden, og pengene skal lægges i en klimapulje, som skal gå til forskellige klima-tiltag i regionens arbejde. Det er vedtaget af forretningsudvalget og kommer til endelig afstemning i regionsrådet 25/10-22. 

Denne afgift bliver 500 kroner per enkeltbillet, og pengene skal tages fra de kliniske afdelingers almindelige driftsbudget. Dvs. fra midler, som i dag anvendes til bl.a. efteruddannelse og lønninger. Afdelingerne har ikke midler i overskud, og det betyder i praksis, at de kliniske afdelinger bliver trykket yderligere for at kunne betale pengene til den nye klimapulje i regionen. Vi står midt i en sundhedskrise med pressede normeringer og stor mangel på personale, så timingen er rigtig dårlig. 

Vi vil gerne understrege, at vi på ingen måde er imod klima-tiltag. Tværtimod. Det skal bare ikke medføre, at vi presses på personalbudgettet eller må skære på efteruddannelse i denne tid, hvor vi skriger på personale, og patienterne hober sig op på ventelister. Skat på flyrejser skal pålægges nationalt og ikke regionalt, da det tvinger sundhedsvæsenet ud i nogle umulige valg, og det aldrig har været intentionen med regionerne, at de skal indføre indirekte skatter.

Klimakrisen kræver maksimal opmærksomhed og handling, men det skal være kloge løsninger, der virker. At indføre en ekstra intern afgift på flyrejser vil maksimalt have en effekt på en procent af regionens samlede CO2 udledning, men derimod vil afgiften vanskeliggøre vores forskeres muligheder for at deltage i fælles konferencer med andre forskere, da de skal tage pengene direkte fra afdelingernes budgetter. Penge der går fra pleje, behandling og uddannelse af medarbejdere. Vi foreslår i stedet, at man styrker de grønne indkøb og henter en CO2 reduktion ad den vej.  

Region Hovedstaden er meget langt fremme med den grønne omstilling. Vores hospitalsbyggerier skal i stor stil bygges af genanvendelige materialer, vi affaldssorterer og køber grønt ind. I samtlige udbud vægtes de grønne løsninger højt. Vi ser også ind i en fremtid, hvor hospitalerne i højere grad skal få energi fra vedvarende energikilder. Men det bliver problematisk, når man som regionspolitikere glemmer, at vores kerneopgave er at levere sundhedsydelser til borgerne og i stedet kaster os over at føre klimapolitik. De grønne løsninger skal gå hånd i hånd med pleje, behandling og forskning og ikke tage midler fra den del, der er vores primære opgave. 

Det Konservative Folkeparti og Venstre stemte imod i forretningsudvalget, og alle andre partier stemte for, så vi formoder, at det bliver vedtaget i regionsrådet senere på måneden. Det betyder, at forskningsrelaterede flyrejser nu skal pålægges en klimaafgift, hvor pengene tages fra driften. Hvis man fastholder, at der skal samles penge ind til en klimapulje, så må man finde dem andre steder i regionens budget.

 

  • Oprettet den .