Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen, sender nu en sag om swap-lån i Region Nordjylland til Ankestyrelsen. Det skriver han i denne kommentar til regionsformand Ulla Astmans debatindlæg fra 15. januar.
Der er hverken blusel, anger eller erkendelse i Ulla Astmans indlæg

Der er hverken blusel, anger eller erkendelse i regionsrådsformand Ulla Astmans (Soc.) indlæg 15. januar om Region Nordjyllands swaplån.

Skribent

Erik Høgh-Sørensen

Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland Medlem af Forretningsudvalget i Region Nordjylland

Disse lån påfører skatteyderne et samlet tab på mindst 500 millioner kroner, svarende til 14 dages drift af hele Region Nordjylland; hospitaler, tog, busser, lønninger, alt.

Astman løber fra sit ansvar. Hun beskriver sin finansieringspolitik med ord som "det var og er sund fornuft", og "vi prioriterer en sikker drift af regionens økonomi". Desværre dokumenterer de tal, som Astman nævner, snarere det modsatte.

Når Region Nordjylland har lånt 1,4 milliarder kroner til en fastfrosset rente på op til 5,8 procent, bliver tabene naturligvis store i et internationalt finansmiljø med minusrenter.

Samtidig nægter Astman at lave en reel afprøvning af, om den finansielle stabilitet kan forbedres, og dertil kommer et habilitetsspørgsmål.

En habilitetskonflikt kan som bekendt opstå, hvis en beslutningstager er tilknyttet en virksomhed med pengeinteresser i en beslutning, som den pågældende beslutningstager har, eller får, indflydelse på.

Her er det iøjnefaldende, at et eller flere uidentificerede pensionsselskaber ifølge Nordea har tjent på regionens swaptab, når regionsrådsformanden samtidig har været bestyrelsesmedlem i 10 pensionsselskaber og pensionsrelaterede virksomheder.

Regionsformanden afviser at være inhabil og begrunder dette med, at hun aldrig har været ansat af Nordea. Fair nok, men svaret er ikke fyldestgørende, fordi Nordea efter eget udsagn blot har været ekspeditionskontor.

Ergo kan Astman som PKA-bestyrelsesmedlem have påført sin egen region tab.

Hverken Region Nordjylland eller Nordea har hidtil fremlagt de relevante oplysninger. Tværtimod bryder regionen offentlighedslovens tidsfrister, og regionens jurister undviger spørgsmålet om, hvorvidt Nordea var både "rådgiver" og "sælger" i forbindelse med skatteydernes tab.

Derfor kommer sagen i Ankestyrelsen. Det handler til syvende og sidst om at finansiere vores allesammens sundhedsvæsen på en bæredygtig måde.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.