Byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital bliver mindst 600 mio. kr. dyrere end forventet, og det betyder, at Region Nordjylland ikke har penge nok i kassen til at betale regningen for byggeriet. Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen, advarer det nordjyske regionsråd og S-regeringen mod at lave "en Herlev".
Sådan løses problemerne med supersygehus-budgettet

Problemerne med byggeriet af det nye supersygehus i Aalborg er eksploderet i 2020, og skønt der er tilløb til kø ved den nordjyske håndvask, så har samtlige 41 regionspolitikere i månedsvis haft alle muligheder for at kende til de økonomiske problemer. Disse kan ikke kun lægges regionsformand Ulla Astman (Soc.) til last.

Skribent

Erik Høgh-Sørensen

Erik Høgh-Sørensen

Medlem af Regionsrådet i Nordjylland samt Medlem af DF's Hovedbestyrelse

Overordnet er byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) så stort et projekt, at der i projektets 14-årige løbetid uvægerligt vil opstå problemer, uanset hvem der står i spidsen. Fra start i 2009 har staten bevilget 4,1 milliarder kroner, og Region Nordjylland er forpligtet til at skaffe mindst 595 millioner kroner ved at sælge de gamle sygehusbygninger i Aalborg by.

Denne gamle aftale er en del af årsagen til NAU-projektets mulige underskud på op til 600 millioner kroner.

Stillet over for dette problem vil jeg advare det nordjyske regionsråd og S-regeringen mod at lave "en Herlev".

Historien om Herlev Sygehus var, at byggeøkonomien skred, hvorefter sygehuset ikke blev taget 100 procent i brug før 30 år efter færdiggørelsen. Når man kørte forbi om aftenen, var der ganske symbolsk mørkt på de øverste etager.

Ligeledes skal regionsrådet heller ikke ligge under for ublu krav fra entreprenører.

Desværre udviser den nordjyske regionsformand tegn på panik, efter at avisen NORDJYSKE for nylig afslørede, at Sundhedsministeriet har indført "skærpet tilsyn" med NAU-byggeriet.

Derfor er der også forstærket fokus på de løsninger, som Dansk Folkeparti har foreslået i løbet af det seneste halve år.

Det første og vigtigste er at lave en ”plan B", så regionen har mulighed for at arbejde videre uden om totalrådgiveren Indigo. Tvisten mellem regionen og Indigo har forsinket byggeriet, og Indigo-konsortiet har ikke kendt sin besøgelsestid, når det gjaldt forlig.

Sagen har gjort mindst 15 underentreprenører til gidsler, og disse 15 har selvfølgelig rejst et erstatningskrav mod bygherren, dvs. regionen. Deres krav bør sendes videre til Indigo; ikke mindst efter at den tidligere konservative minister Lene Espersen (K), som nu er lobbyist, for nylig kritiserede Region Nordjylland i fuld offentlighed.

Denne afpresning skal vi regionspolitikere selvfølgelig ikke underlægge os, for det vil koste skatteyderne kassen uden at supersygehuset bliver bedre.

For det andet er der regionens eget bidrag til finansieringen. Fra start troede regionsledelsen, at de gamle sygehusbygninger i Aalborg ville have en salgsværdi på 595 millioner kroner. Det er der vistnok ingen, som vil betale, og dermed er regionsrådsformanden sorteper. I betragtning af en tilsyneladende mangelfuld interesse fra store investorer, har DF foreslået at dele de attraktive Aalborg-grunde op i mindre matrikler, så flere og frem for alt mindre investorer kan byde ind. Derved sikrer vi konkurrence, og vi gavner regionskassen og dermed NAU.

Alligevel er der en risiko for, at Astman i panik sælger Sygehus Nord for billigt. Lige nu opererer Region Nordjylland også i risikabelt investorfarvand, blandt andet i form af Ejendomsselskabet Freja og dets hidtidige forbindelse til kapitalfonden Altor.

Endelig er der et problem, som formentlig gør sig gældende for sundhedsbyggerier over hele landet. De to seneste regeringer har snydt regionerne for passende inflations-justeringer, hvilket har resulteret i budgethuller. Dette fifleri fra statsminister Mette Frederiksen (Soc.) gør regeringens seneste melding om Region Nordjylland til lidt af en vits: Vi ser en socialdemokratisk regering sætte en socialdemokratiske regionsformand under "skærpet tilsyn" på grund af fejl, som skyldes den socialdemokratiske regering. Det er et vaskeægte socialdemokratisk kaos, og det må stoppe.

Derfor har vi fra DF's side gentagne gange bedt regionsformand Astman sætte sig igennem hos partifællerne ovre i ministerierne: Selvfølgelig skal statslige byggerier justeres efter byggeprisindekset. Dette indeks er skudt i vejret, så der mangler mindst 100 millioner kroner til Nyt Aalborg Universitetshospital.

I de kommende år vil der formentlig være tilløb til at smugle penge fra hospitalsdrift over i byggebudgetterne, men det er den forkerte vej at gå. Selvfølgelig skal supersygehusenes budgethuller ikke fyldes ud med besparelser i form af fyringer af sundhedsansatte eller lignende ”Herlev”-tiltag.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.