Skip to main content

Hvorfor er der ikke grebet ind over for ulovlige honorarer?

  • Det er en parodi og politisk skandaløst, når Region Hovedstaden har et såkaldt “samarbejdsudvalg” med speciallæger, som på ingen måde griber ind mod den tilsyneladende svindel, som finder sted, skriver Finn Rudaizky (DF).

Når regionsrådet i Region Hovedstaden mødes til sit næste møde den 17. august, tror jeg, måske naivt, at en del politikere får røde ører.

Skribent

Finn Rudaizky

Finn Rudaizky

Spidskandidat for Dansk Folkeparti til Region Hovedstaden og til Københavns Borgerrepræsentation

For det er den rene parodi, men også politisk skandaløst, når Region Hovedstaden har et såkaldt “samarbejdsudvalg” med speciallæger, som på ingen måde griber ind mod den tilsyneladende svindel, som finder sted. Det drejer sig bl.a. om speciallægers opkrævninger af honorar, eksempelvis på regninger fremsendt på ikke udførte operationer og behandlinger.

Siden 2012 har danske speciallæger i 42 sager således måttet betale over 27 millioner kroner tilbage til regionerne som følge af tilsyneladende misbrug og misforståelser af overenskomsten. Seks af sagerne drejer sig om beløb på over en million kroner. Region Hovedstaden tegner sig for fejludbetalinger i 32 af de i alt 42 sager fra samtlige regioner.

Flere borgere har reageret på, at lægerne antagelig har trukket penge fra regionen for konsultationer og operationer, som a l d r i g har fundet sted. Men også for kosmetiske operationer, som patienten også selv allerede har betalt for!

I et enkelt tilfælde blev en speciallægeregning i 2013 afvist af regionen. Patienten var nemlig allerede død i 2010.

Det er desværre uhyre sjældent, at disse antagelige svindelsager bliver politianmeldt. Det er helt uacceptabelt. Og der gives heller ikke nogen bod, straf eller udelukkelse til den læge, som har sendt regning på en ikke udført ydelse. Så hvad pokker skal vi så bruge et “samarbejdsudvalg” til, når de slet ikke passer deres arbejde og lever op til borgernes forventninger? Vi har et system, som i høj grad er bygget på tillid. Fint nok. Men tilliden svigtes. Tillid skal der jo helst være mellem patient, læge, speciallægeforening og region.

Og hvad skal man så gøre ved det? Det er oplagt, at der antagelig er brug for mere kontrol og stop for det nuværende udvalg, som slet ikke evner opgaven. Efter min menig bør det fremover være et minimum, at patienter, når de er færdigbehandlede, selv godkender de behandlinger, de har fået. Det er også et af de forslag, som DF stiller på regionsmødet 17/8.

Det er blevet moderne med kulegravning. Mange gange med god grund. I sådanne tvivlsomme sager er det oplagt med meget grundig kulegravning. Det er mystisk, at denne slendrian har kunnet køre så længe, uden at den socialdemokratiske regionsformand har gjort noget særligt ved problemet. Mere end 75 procent af hele landets tilbagebetalingssager passerer regionsformandens bord og ansvarsområde. Med kun godt tre måneder til regionsvalget i november vil vi til regionsmødet opleve en “stor forståelse for DF’s kritik og forslag til forbedringer”. Løfter givet så tæt på valget har det imidlertid ofte med at blive glemt, når valgets stemmer er talt op.

Så min anbefaling vil være, at man følger udviklingen meget tæt. Hvis “samarbejdsudvalget” skal fortsætte, så må der ske en absolut nytænkning - også med politikernes moral. Vi har brug for politikere, som - også efter valgdagen - tør træde i karakter. Ja, vi har brug for politikere, som bekymrer sig og handler effektivt, for at skatteborgernes penge bruges optimalt. Det er sørgeligt at tænke på, at man ved rettidig omhu antageligt kunne have haft flere penge til nedbringelse af operationsventelister, til hurtigere psykiatri-behandling, til flere kemo-behandlinger i eget hjem, til rettidig mammografi, til kræftsyge børn og til bedre ældre-omsorg på hospitaler og i forbindelse med udskrivning.

  • Oprettet den .