Skip to main content

Coronakrisen viser, hvorfor der er brug for sammenhæng

  • Coronakrisen er et højaktuelt eksempel på behovet for et sammenhængende og samarbejdende sundhedsvæsen, skriver Anders Kühnau, formand for Region Midtjylland, i dette indlæg om sundhedsvæsenet efter coronakrisen.

Coronavirus, og dens indvirkning på samfundet og sundhedsvæsenet, er et højaktuelt eksempel på behovet for et sammenhængende og samarbejdende sundhedsvæsen – både på tværs af sektorer og på tværs af hospitaler.

Skribent

Anders Kühnau

Anders Kühnau

Formand for Region Midtjylland

Vi har brug for et godt og stærkt samarbejde for at kunne reagere på situationer, som den vi er i lige nu. Den nuværende coronavirus har tilsvarende afstedkommet et intensiveret samarbejde om at sikre kompetencer og kapacitet, nye løsninger i håndtering af sundhedsfaglige opgaver samt – måske – en vaccine.

Region Midtjylland har netop nu en ny sundheds- og hospitalsplan i høring. En sundheds- og hospitalsplan, der angiver retningen, vi ønsker for fremtidens somatiske og psykiatriske sundhedsvæsen med udgangspunkt i en række fokusområder.

Coronapandemien er blevet et konkret eksempel, der understreger, hvorfor fokusområder som ”Sammenhængende og samarbejdende sundhedsvæsen”, ”Læring, forskning og udvikling”, og ikke mindst vigtigheden af ordentlige arbejdsvilkår og arbejdsmiljø i ”fremtidens arbejdsplads”, er væsentlige fokusområder i den retning, som Region Midtjylland ønsker at sætter for sundhedsvæsenet.

Sammen med vores sundhedsfaglige samarbejdsparter, medarbejdere, (patient)foreninger og interesseorganisationer bliver næste trin at omdanne planen til konkrete handlinger. Samarbejdet og omsætningen til konkrete handlinger er meget vigtige skridt i processen for at vi kan lykkes - til glæde og gavn for vores patienter!

Det gælder f.eks., når vi vil gennemføre vores mål om at involvere patienterne som aktiv i forskningen, herunder i tilrettelæggelsen af konkrete forskningsprojekter. Eller når vi vil arbejde målrettet med at skabe en forbedrings- og læringskultur, på og mellem hospitalerne og i samarbejdet med kommuner og praksissektor. Eller når vi vil bidrage til at uddanne elever og studerende, så de kan matche fremtidens sundhedsvæsen og arbejdsmarked. 

Vi starter ikke fra nul

Heldigvis starter vi ikke fra nul. Region Midtjylland har med udgangspunkt i sundhedsaftalen mellem region, kommuner og almen praksis et solidt og godt fundament for samarbejdet mellem sektorerne. Sundhedsaftalen eksekveres hver eneste dag og på alle niveauer lige fra det politiske sundhedskoordinationsudvalg, den administrative ledelse i Sundhedsstyregruppe og det lokale samarbejde i klyngerne og dermed kontakten mellem hospital, kommune og almen praksis.

Et eksempel på, at sundhedsaftalerne gør en konkret forskel, er en netop indgået aftale mellem regionsrådet og de fleste midtjyske kommuner om IV-behandling. Aftalen betyder, at borgere, der har behov for behandling med antibiotika eller væske direkte i blodårerne, såkaldt IV-behandling, fra 1. juni kan modtage behandling fra kommunale sygeplejerske hjemme eller tæt på hjemmet i f.eks. en sundhedsklinik eller i eget hjem frem for at være indlagt på et hospital.

Som regionsrådsformand er jeg rigtig glad for, at vi sammen med kommunerne kan tilbyde patienter disse behandlinger tæt på eller i hjemmet, og at vi med aftalen sikrer, at vi tilbyder behandling på samme måde og i samme høje kvalitet i alle egne af regionen. Tilbuddet om IV-behandling i eget hjem udspringer af målene i vores fælles sundhedsaftale. Sammen med kommunerne sikrer vi et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen på borgerens præmisser.

I den aktuelle situation omkring håndtering af coronavirus er de tværsektorielle relationer intensiveret, og koordineringen er opskaleret. Vi skal huske at bruge den læring, som vi har fra den aktuelle krise med ind i samarbejdet, når hverdagen igen er normaliseret: Evnen til sammen at se på opgaven frem for myndigheden, og evnen til for alvor at favne de teknologiske muligheder, blot for at nævne et par stykker. Meget er vi lykkes med – og meget kan og skal vi lære af, så vi i fremtidens sundhedsvæsen kan stå endnu stærkere sammen til gælde og gavn for vores patienter.

  • Oprettet den .