Skip to main content

Samme regler gælder for patientsikkerhed i Randers og Silkeborg

  • Patienter i Silkeborg skal med et års tilbagevirkende kraft som eneste sted i Region Midtjylland genindkaldes til den lidt bedre og mere omfattende højdosis CT-skanning med indgift af kontrast. Men hvorfor kun der? spørger Jørgen Winther, regionsrådsmedlem, Ulrich Fredberg, fyret ledende overlæge, Silkeborg og Mahican Gielen, fyret ledende overlæge, Randers

Anders Kuhnau, regionsformand, har rettet et særdeles voldsomt og usædvanligt personangreb på Jørgen Winther via regionens hjemmeside. 

Skribent

Jørgen Winther

Jørgen Winther

regionsrådsmedlem
Ulrich Fredberg, fyret ledende overlæge, Silkeborg
Mahican Gielen, fyret ledende overlæge, Randers

Anders Kühnau henviser til en tegnefilm, som Jørgen Winther har delt på Facebook

Tegnefilmen viser, at patienter med f.eks. hoste skal have en højdosis CT-skanning i Silkeborg, mens den tilsvarende patient i Randers kan klare sig med den mindre sikre røntgen af lungerne. Den netop fyrede ledende overlæge i Randers, Mahican Gielen (og flere andre), har klart dokumenteret dette.

Randers har således definitivt ikke fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Den 28. februar 2020 sendte Sundhedsstyrelsen besked til koncerndirektør Ole Thomsen om en opstrammet fortolkning af henvisningskriterierne til Lungekræftpakken, hvor nu “alle med selv mindste mistanke om lungekræft skal henvises til den fulde lungekræftpakke”. Skønt alle praktiserende læger gradbøjer mistanken hver dag, besluttede man, at man ikke længere kunne gradbøje mistanken. Man skelner derfor ikke længere mellem stor eller lille mistanke, da alle skal i Lungekræftpakken.

Den viden har Ole Thomsen ikke meddelt videre til hospitalerne i Region Midtjylland. 

Medarbejderne i Randers (og alle andre steder i landet) har derfor ikke kunnet agere anderledes, end de gør, og personalet er naturligvis præcis lige så dygtige og ansvarsfulde som alle andre steder i landet. 

I Silkeborg skiftede man i 2016 røntgen af lungerne ud med den langt mere sikre lavdosis CT, hvorved man opnåede landets bedste resultater for lungekræftudredning, og den tidligere direktør for Kræftens Bekæmpelse udtalte, at det var ”Det største fremskridt for lungekræftpatienterne i mange, mange år". Alligevel kaldte man det "en brist i patientsikkerheden", så patienter i Silkeborg med et års tilbagevirkende kraft som eneste sted i regionen skulle genindkaldes til den lidt bedre og mere omfattende højdosis CT-skanning med indgift af kontrast.

Når man fastholder "mistanken kan ikke gradbøjes", er der kun én eneste forklaring på, at de samme patenter, der i Randers (og andre steder) kun har fået lavet røntgen af lungerne for de samme symptomer, ikke skal genindkaldes til den mere omfattende undersøgelse: Dårlig ledelse.

  • Oprettet den .