Skip to main content

Vaccinationskaos kunne have været undgået

  • Landets vaccinationscentre er kun placeret i de større byer, og generelt skal man transportere sig over meget lange afstande, hvis man ikke bor i de større byer. Det er ikke hensigtsmæssigt for hverken ældre eller sårbare borgere, og derfor ligger vaccinerne nu i centrene og samler støv, skriver Katrina Feilberg, der er markedschef for Sundhed og Life Science i Dansk Erhverv.

Køerne vokser lige nu foran apotekerne og de praktiserende lægers klinikker. Her står sårbare borgere og borgere over 65 år i kø for at få den årlige influenzavaccination, som de bliver opfordret til at modtage. Gerne i kombination med coronavaccinen, som tilbydes til alle over 50.

Skribent

Katrina Feilberg

Katrina Feilberg

markedschef, Sundhed og Life Science i Dansk Erhverv

For myndighederne har meddelt, at vi går en heftig influenzasæson i møde og i kombination med den velkendte trussel fra corona, er det noget vi skal tage ganske alvorligt. Udfordringen er bare, at kapaciteten er begrænset, og at halvdelen af de indkøbte vacciner ligger i regionens vaccinationscentre og samler støv. For borgerne vil helst have vaccinen tæt på deres hjem og ønsker ikke at skulle transportere sig mange kilometer for at få et stik. 

Det kan ikke komme som nogen overraskelse for regionerne eller for myndighederne. Særligt ikke, fordi de allerede var advaret om, at det ville blive udfaldet af beslutningen om at fastholde en stor del af kapaciteten i vaccinationscentrene i stedet for at give flere private aktører mulighed for at deltage i vaccinationsindsatsen lige som tidligere år. 

I juni vedtog et flertal i Folketinget, at influenzavaccinationsindsatsen i praksis skulle hjemtages til regionerne samtidig med, at Statens Serum Institut fik mulighed for at bestemme, hvilke myndigheder eller private virksomheder, der skal kunne modtage vacciner. Allerede i høringsprocessen gjorde Dansk Erhverv og andre aktører opmærksom på, at det ville skabe alvorlige udfordringer. 

For vi ved, at tilgængelighed og nærhed er vigtig, når vi skal have tilslutningen til vaccinationer op. Derfor er det helt logisk, at man helst vil have vaccinen tæt på sit eget hjem. Det er en tendens, som også blev understreget i vaccinationsindsatsen under COVID-19, hvor de private aktører trådte til med kort varsel og forhøjede kapaciteten markant, da regionerne ikke selv kunne følge med. Derfor kan det ikke komme bag på nogen, at både de praktiserende læger og apotekerne er pressede. 

Tidligere år har alle læger haft mulighed for at bestille vacciner og udføre gratis vaccination på borgere i målgruppen. Det skabte en meget bredt forankret vaccinationsindsats og derfor en meget nem adgang til at blive vaccineret for de pågældende risikogrupper, som oftest 65+ og andre særligt udsatte grupper. Som borger i risikogruppen kunne du blive vaccineret hos din egen læge, men ofte også på dit lokale apotek, på din arbejdsplads, i supermarkedet, i den lokale idrætsforening osv. hvor også private aktører havde mulighed for at tilbyde vaccinationer tæt på borgeren. 

Men med den nye lovændring er det ikke længere muligt. I dag kan man således kun blive vaccineret i regionens vaccinationscentre, og derudover i nogle regioner hos de praktiserende læger og mere sjældent på apotekerne - hvis de altså har flere vacciner. 

Regionens vaccinationscentre er kun placeret i de større byer. Hvis man f.eks. skal have en influenzavaccination i et af regionens vaccinationscentre på Fyn, så skal man enten til Odense eller Svendborg. Det generelle billede er, at man skal transportere sig over meget lange afstande, hvis man ikke bor i de større byer. Det er ikke hensigtsmæssigt for hverken ældre eller sårbare borgere, og derfor ligger vaccinerne nu i centrene og samler støv. 

Samtidig er det ifølge Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside ikke muligt at blive vaccineret på et apotek i hele Jylland nord for Give. Alle borgere i hele Region Midtjylland og hele Region Nordjylland kan således ikke tage ned på deres lokale apotek for at få en influenzavaccination. Det samme gælder borgere på Sjælland syd for Ishøj. Der er således intet at sige til, at influenzavaccinationsindsatsen denne sæson af mange bliver omtalt som et kaos. 

For Dansk Erhverv understreger det blot den advarsel, vi allerede i sommer pointerede over for myndighederne. At det er en fejl at hjemtage influenzavaccinationen. Vi risikerer, at langt færre sårbare borgere bliver vaccineret, og at flere således bliver alvorligt syge eller lige frem mister livet af sygdommen. Det er ærgerligt, når vi allerede havde god erfaring fra tidligere år at trække på.

  • Oprettet den .