Sundhedsstyrelsens udmelding om, at "sex er godt. Sex er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for sex" er optimistisk og empatisk, men vi savner en specificeret anbefaling fra styrelsen. For smitte med coronavirus beror åbenbart på mere end blot hoste, nys, mundbind og håndhygiejne, skriver Torben Ishøy, pensioneret overlæge.
Der mangler anbefalinger for sex under epidemien

Som tidligere beskrevet i kan coronavirus registreres i kloakkerne, og målingen har vist sig at være en effektiv metode til at forudsige antallet af smittede. Coronavirus findes i mave-tarmkanalen og dermed i afføringen, efterfølgende i spildevandet.

Skribent

Torben Ishøy

Torben Ishøy

pensioneret overlæge

Rektalpodning for SARS-CoV-2 er endda positiv nogle dage før, at en smittet får et positivt resultat i en almindelig naso-faryngeal test. Kun nogle få borgere i en by skal være smittet, før spildevandsprøven kan påvise det. For eksempel påviste undersøgelser ved universitetshospitalet i Sahlgrenska, at antallet af nyindlagte patienter med covid-19 steg to uger efter, at virusmængden steg i kloakvandet. Sygehusets ledelse anvender målinger af kloakvandet som en del af deres planlægning af sygehuskapaciteten. 

Og over kloakkerne, på gader og stræder, findes virus og mennesker bag mundbind med behørig afstand som anbefalet af sundhedsmyndighederne. Hudsult er et nyt, sigende begreb afledt af isolation og daglig paranoia. 

Livet er godt – især underlivet, og Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm har klart udtrykt under et pressemøde, at »sex er godt. Sex er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for sex«. Selv om covid-19 ikke er en klassisk seksuelt overført sygdom, bliver den som bekendt overført ved tæt fysisk kontakt. I nogle lande har sundhedsmyndighederne opfordret til at udvise seksuel tilbageholdenhed, hvilket måske lige er en kende for langt at gå. Sundhedsstyrelsen anbefaler da også mere fornuftigt, at man holder sig til én eller så få partnere som muligt. Det vigtigste er, at man undgår at have sex med en, der er syg. Så langt, så godt. Men corona kan som ovenfor beskrevet jo også smitte, selv om man ikke udviser symptomer. Podning per rectum påviser corona-virus, men der er indtil videre kun yderst begrænset evidensbaseret viden om covid-19-relateret seksuelt overført smitte. Vira menes ikke at være fundet i sæd eller vaginalsekret. 

Nogle forskere har påpeget, at der ikke er evidens for en seksuelt overført smitte med virus, andre at det fortsat er en interessant hypotese at have i tankerne, da nogle seksuelle aktiviteter og præferencer udgør en relativt højere smitterisiko. Andre ønsker endda at udvide testprogrammet til også at inkludere rectalpodning. 

»Nej, Covid-19 er ikke en seksuelt overført sygdom,« har Søren Brostrøm påpeget i et interview i Information 24 juli 2020, selvom man typisk kysser, når man har sex. Brostrøm anbefaler derfor ’stillinger uden ansigtskontakt, masturbation og sexlegetøj’ og hygiejne.

Hermed er ’doggystyle’ kanoniseret. Allerbedst med mundbind vel sagtens – men uden styrelsens tidligere højtprofilerede ’sikker sex – kampagner’ og en aktualiseret oplysning om brugen af kondomer.  

Covid-19 sygdommens smitte beror åbenbart på mere end blot hoste, nys, mundbind og håndhygiejne. Sundhedsstyrelsens udmelding om sex er ganske optimistisk og empatisk, men savner en specificeret anbefaling til de mange, hetero- og homoseksuelle (genito-analt, oro-analt mm.), som i grunden burde overveje en øget interesse for beskyttet sex, så længe coronaepidemien fortsat sætter den velkendte profylaktiske dagsorden. 

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.