Hash medfører en forringelse af indlæringsevnen og hukommelsen, øget risiko for trafikulykker, rygerlunger, lungekræft og psykisk sygdom. Men de sundhedsmæssige konsekvenser af at legalisere hash prioriteres ikke af Sophie Hæstorp Andersen i kampen om politisk magt, skriver Finn Rudaizky.
Hæstorp glemmer sundheden i sin kamp for politisk magt

Jeg bor selv på Christianshavn, ikke langt fra Christiania. Og kender til livet i området – også om hash, brugere og pushere. Men det er temmelig kynisk, at en voldsepisode om hash på Christiania, hvor en person blev dræbt, kan blive springbræt for at legalisere hash.

Skribent

Finn Rudaizky

Finn Rudaizky

Spidskandidat for Dansk Folkeparti til Region Hovedstaden og til Københavns Borgerrepræsentation

Det er også deprimerende læsning, at Københavns formentlig kommende overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (Soc.) påstår, at ved at legalisere hash vil det samtidig være et opgør med de kriminelle bander. En sådan udtalelse udstiller manglende indsigt i bandernes DNA.

Banderne er oppebåret af magt, identitet, ære og penge. Der er intet belæg for at tro, at legalisering af hash er en metode til at fjerne indtægtsgrundlaget fra banderne. Tværtimod.

Dels vil staten komme til at konkurrere med de kriminelle, og dels vil de kriminelles kreativitet sætte en lavine i gang, for eksempel ved salg af kokain.

Derfor skal hashsælgere bekæmpes af politiet. Ikke via lovliggørelse. Og "opgør mod banderne"? Betyder det så, at Jønke nu stiller sig op i jobkøen, blot fordi han ikke længere har monopol på salg af hash? Hvor naiv har man dog lov til at være.

Og strategien om, at vi bare skal lovliggøre ulovlige ting, for så er det jo ikke længere ulovligt, er et skråplan. På den måde kan man jo fjerne en hel del kriminalitet.

Jeg synes faktisk, at det er mærkeligt, at den tidligere regionsformand Sophie Hæstorp Andersen, som har stået i spidsen for sundhed, nu bruger langt mere tid på at få det kræftfremkaldende hash legaliseret end på at sætte kræfter ind på at hjælpe de mange unge hashmisbrugere, som i stort omfang dropper ud af et uddannelsesforløb og fremtidsmuligheder. Det er, efter min mening, helt ude i hampen.

Og hvorfor gør det ikke indtryk, at hash i Holland er kraftigt på retur. Med en legalisering af hash i Danmark/København vil hash-turismen stige. Det kræver ikke megen fantasi. Sådan var det også i Holland, som dog blev trætte af hash-turismen og derfor nu har begrænset køb til kun at omfatte hollandske statsborgere.

Hash i Holland kommer fortsat illegalt ind gennem bagdøren til deres coffeeshops og ud gennem fordøren. Er det virkelig hollandske tilstande i København, som hovedstadens socialdemokrater vil have?

Skoleelever til kamp mod hash

Allerede i 2012 gik for øvrigt nogle skoleelever til kamp mod hash. Katarina, en 9. klasse-elev på Kingoskolen i Slangerup, sagde: "Vi vil gerne gøre forældre og lærere opmærksomme på, at mange elever går rundt og er skæve i skolen, uden at nogen griber ind."

Det er værd at notere sig, at 19 svenske kommuner og Region Skåne har protesteret mod legaliserings-planer og understreget svenskernes ønske om nultolerance i relation til "handel och bruk av narkotika".

Og også huske på, at hash medfører en forringelse af indlæringsevnen og hukommelsen, øget risiko for trafikulykker, rygerlunger, lungekræft og psykisk sygdom. Til medicinsk brug er vi i DF fortsat indstillet på at sige ja til hash ved lægeordination.

Sundhedsfaglig vurdering trumfer

Såvel den forrige som den nuværende regering har sagt nej tak til legalisering af hash. Nej tak, sagde daværende justitsminister Frank Jensen (Soc.) også i 90'erne. Alle med samme begrundelse: "Den sundhedsfaglige vurdering af, at hash er forbundet med en række skadevirkninger".

Mærkeligt, at en socialdemokratisk topfigur i 2021 er blevet bannerfører for, at hash frigives. I København prioriteres ikke længere de sundhedsmæssige konsekvenser. Kampen om politisk magt, stemmer og valget den 16. november prioriteres åbenbart højere. For Sophie Hæstorp Andersen ved jo godt, at der ikke er spor chance for, at den socialdemokratiske regering drømmer om at legalisere hash. Hele Sophie Hæstorps stunt er udelukkende kampen for, at Enhedslisten ikke skal løbe med overborgmesterposten. Som regionsformand i otte år ved Sophie Hæstorp godt, at en legalisering vil betyde, at endnu flere unge dropper ud af deres erhvervsuddannelser. Det er usympatisk at lukke øjnene for det, bare fordi Sophie Hæstorp udelukkende har fokus på, at målet helliger midlet. Overborgmester for enhver pris.

I DF tror vi absolut ikke på, at selv en forsøgsordning med legalisering af hash vil mindske bandekriminaliteten. Det modsatte er tilfældet. Derfor siger vi nej tak.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.