Skip to main content

Behov for indsats mod fedme- og sygdomsepidemien nu

  • Storbritannien sætter nu ind mod fedme- og sygdomsepidemien. Nu må Danmark følge trop, mener kostvejleder Marie Raes.

Hvordan kan vi holde os sunde i en syg verden? Det moderne fødevareudbud bevæger sig længere og længere væk fra naturlig, sund og nærende mad, og myndighederne fokuserer mere på fødevareindustriens produktudbud og markedsføring end på danskernes adgang til naturlige råvarer.

Skribent

Marie Raes

Marie Raes

kostvejleder og debattør

Ingen kan løbe fra dårlig mad. At tro, at man kan motionere sig slank eller sund samtidig med, at man spiser næringsfattige og kunstige produkter, er som at træde på speeder og bremse på samme tid. Maskineriet vil brænde sammen på et tidspunkt, for det handler ikke om kalorier. Det handler om at give kroppen de vigtige næringsstoffer, kroppen har brug for og derigennem opnå fysiologisk mæthed. Kroppen har brug for naturlige proteiner med letoptagelige aminosyrer, naturlige fedtstoffer samt naturlige vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer. Kroppen har ikke brug for kunstige produkter med unødvendigt fyld såsom hurtige kulhydrater, industriolier og tilsætningsstoffer kun til gavn for produktets hyldetid, udseende, konsistens og pris.

Hver gang, vi spiser fyld og tilsætninger tager det plads op for de næringsstoffer, der er nødvendige for kroppen. I det perspektiv er et kalorieregnskab meningsløst: 1000 kcal fra friskfanget ørred er uden tvivl sundere og mere nærende end 1000 kcal fra en citronmåne.

Briterne er gået i gang, og nu må Danmark følge trop. I august lancerede premierminister Boris Johnson og hans regering indsatser mod fedme- og sygdomsepidemien i Storbritannien, hvor 63 procent af alle voksne og en ud af tre skolebørn er overvægtige. Den britiske regerings initiativ vil blandt andet:

  • Forbyde reklamer for usunde fødevareprodukter i TV og online før kl. 21
  • Begrænse muligheden for at tilbyde mængderabat på usunde fødevareprodukter (tag to, betal for en)
  • Forbyde placering af usunde fødevareprodukter ved f.eks. kasseapparater
  • Forbedre og tydeliggøre mærkningen af fødevareprodukter ift. usundt indhold

I Danmark har fødevareindustriens parter og medierne for år tilbage indgået en frivillig aftale om at undgå reklamer målrettet børn, men aftalen virker dobbeltmoralsk. Hvad batter den aftale, når ethvert barn bliver fristet hver gang, det kommer ind i et supermarked, en biograf eller en sportshal? I supermarkedet står de i den lange kø ved kasseapparatet omgivet af hyldemeter med tag-selv-slik. Indretning og placering er helt bevidst målrettet salg, så det kan let sammenlignes med Pusherstreet på Christiania. Fristelserne findes overalt døgnet rundt, og intet af det indeholder de vigtige næringsstoffer, et barn har brug for.

Danske Sundhedsmyndigheder har nu en skabelon fra Storbritannien, de kan skele til, så det er bare med at komme i gang. Desuden bør billige naturlige råvarer være en menneskeret. Ved samtidig at hæve prisen på ultraforarbejdede fødevareprodukter vil det understøtte danskerne i at lave deres mad selv af næringsrige, sunde råvarer uden tilsætninger. Det er jo trods alt det, vores krop har bedst af.

  • Oprettet den .