Skip to main content

Svært at finde opbakning til hospitalsledelses fortolkning

  • Almindelig kvalitetsforbedring som lavdosis CT i stedet for røntgen finder sted mange gange hver dag på hospitalerne i landet, og det kræver naturligvis ikke, at det er anmeldt som et “protokolleret forskningsprojekt”. Det er overraskende, at hospitalsledelsen ikke er bekendt med dette, da det er oplyst mange gange, skriver tidl. ledende overlæge ved Diagnostisk Center Silkeborg, Ulrich Fredberg i denne replik til hospitalsledelsens debatindlæg om at Fredberg blev fyret pga. samarbejdsproblemer, ikke for brug af lavdosis CT.

Hospitalsledelsen anfører, at Silkeborgs tilbud siden 2016 om at de praktiserende læger kan henvise til lavdosis CT i stedet for røntgen af lunger ikke var anmeldt som et protokolleret forskningsprojekt.

Skribent

Ulrich Fredberg

Ulrich Fredberg

Tidl. ledende overlæge ved Diagnostisk Center Silkeborg

Indførelse af lavdosis CT i stedet for røntgen af lungerne er en almindelig kvalitetsforbedring, som finder sted mange gange hver dag på hospitalerne i landet, og det kræver naturligvis ikke, at det er anmeldt som et “protokolleret forskningsprojekt”. Det er overraskende, at hospitalsledelsen ikke er bekendt med dette, da det er oplyst mange gange.

Hospitalsledelsen anfører, at den nye, opstrammede fortolkning af henvisningskriterierne til Sundhedsstyrelsens Lungekræftpakke, som skulle fremgå af et brevsvar fra Sundhedsstyrelsen til koncerndirektør Ole Thomsen skulle retfærdiggøre, at “alle med mindste mistanke skal henvises”, skønt der står i den officielle Lungekræftpakke i direkte modstrid hertil står, at “lægen bør overveje at henvise”.

Sundhedsstyrelsen har præciseret, at retningslinjerne ikke er ændret siden indførelsen af den seneste officielle Lungekræftpakke i 2018 (med opstart 1.4.2019). Sundhedsministeren har præciseret dette i et svar til Kristian Phil (MF), hvor der står:  at hvis der ikke er “konkret” mistanke om (lunge)cancer, kan lægen udrede uden for kræftpakkerne “ud fra en konkret vurdering og visitation”. Det er præcis sådan det altid har fungeret på alle hospitaler i landet, og som formanden for de Praktiserende Lægers Organisation i Region Midt Henrik Kise har pointeret, at alle de praktisernede læger gør!

Dansk LungeCancer Gruppe har ligeledes pointeret, at patienter med lille mistanke kan udrede af den praktiserende læger, hvis andre diagnoser er mere sandsynlige. 

Der er således svært at finde nogle, der bakker hospitalsledelsens fortolkning om henvisningskriterierne op.

Der er således også svært at forstå, at det fortsat anføres, at der har været en brist i patientsikkerheden i Silkeborg, trods de har landets bedste resultater for udredning af lungekræftpatienter.

Hospitalsledelsen i Midt fik historisk mange advarsler fra mange forskellige fagfolk fra hele landet.

Astrid Lindgren udtalte, at "Når mennesker med magt holder op med at lytte, er det på tide at skifte dem ud.”

Yderligere kommentarer er overflødige.

  • Oprettet den .