Regeringens indgreb i sygeplejerske-strejken kan betyde måneders uro, og sygeplejersker vil forlade sygehusene eller måske endda Danmark, mener regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen.
Indgreb i strejke vil gøre det endnu sværere at rekruttere

Det alvorlige er, at regeringen har valgt at ophøje det seneste mæglingsforslag til lov uden at give så meget som en krone ekstra til sygeplejerskerne. Det betyder, at hun påtvinger de 36.000 fuldtidsansatte sygeplejersker en overenskomst, de allerede har forkastet ved afstemning.

Skribent

Erik Høgh-Sørensen

Erik Høgh-Sørensen

Medlem af Regionsrådet i Nordjylland, Medlem af DF's Hovedbestyrelse

Det kan udløse måneders uro på sygehusene, fordi sygeplejersker vil nægte overarbejde, måske flygte over i kommunale jobs, eller sågar drage til udlandet hvor løn og arbejdsforhold er langt bedre.

Allerede nu mangler der for eksempel 100 sygeplejersker i Nordjylland ifølge Dansk Sygeplejeråd.

Det vil måske blive værre, hvilket man næsten kan aflæse af det meget iøjnefaldende politiske flertal, der både fratager sygeplejerskerne en fair lønforhøjelse og retten til at strejke. 

Socialdemokratiet forbrødrer sig med Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Også Venstre, Konservative og Radikale bakker loyalt op, mens Dansk Folkeparti stemmer nej.

Særlig i Nordjylland vil en forværret flugt til Norge og Sverige øge behovet for vikarer, og så eksploderer udgifterne, hvorefter en spiral af nedskæringer vil sætte ind.

Findes der mon en løsning, som vi i regionsrådet kan overveje?

Både ja og nej. Vi kan ikke gøre meget ved et uansvarligt politisk flertal på Christiansborg.

Men vi kan i regionsrådet overveje at oprette en bonus- og lønpulje, som gør det mere attraktivt at være sygeplejerske i Nordjylland. Der skal nok mindst 10 millioner kroner til.

Det, der er på spil, er det langsigtede arbejdsfællesskab på vore sygehuse. En del politikere på Christiansborg har slet ikke forstået alvoren endnu.

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.