Skip to main content

Hvad betyder brudt valgløfte om flere sygeplejersker?

  • Hvilke konsekvenser får det for Region Hovedstadens funktioner efter nyheden om endnu færre nye sygeplejersker i de kommende år, skriver medlem af regionsrådet, Finn Rudaizky (DF).

Forsinkelser og udsættelser af behandlinger og operationer i Region Hovedstaden har i høj grad være foranlediget af mangel på sygeplejersker. Dansk Folkeparti har derfor set positivt på, at den tidligere regering havde som målsætning at skaffe yderligere 1.000 nye sygeplejersker i hele Danmark.

  • Oprettet den .

Guidelinetyranni og defensivt pseudoarbejde

  • DSAM-formanden, Bolette Friderichsen, holdt ved Lægedage 2022 denne åbningstale, hvor hun slår et slag for, at det omgivende sundhedsvæsen rydder op efter sig selv.

I et sundhedsvæsen, der mange steder er tæt på kollaps, er almen praksis blevet stadig mere betydningsfuld. Det er stadigvæk 96% af patienterne, der har en egen læge, som har forpligtet sig til at passe en liste af egne patienter hver dag, i mange år, ofte livslangt. 

  • Oprettet den .

Det sundhedsfaglige aspekt ved minksagen: Frygt og fejl på fejl

  • Overlæge i anæstesiologi og intensiv terapi, Kenneth Jensen/b, dykker i dette indlæg ned i den sundhedsfaglige begrundelse for nedslagtningen af alle mink i Danmark. Han har gennemgået de forskellige interviews og skriftlige fremstillinger, rapporter m.v. og mener, at sagen er et case study i, hvordan ting kan gå galt, når sundhedsprofessionelle skal kommunikere risiko og videnskabelige fund med jurister og politikere.

Siden Minkkommissionen publicerede sin rapport i juni 2022 om forløbet op til aflivning af alle mink i Danmark, har journalister og politikere italesat beslutningens manglende lovhjemmel. Det emne er velbelyst og fortjener ikke yderligere diskussion, men det gør derimod den sundhedsfaglige begrundelse for nedslagtningen.

  • Oprettet den .

Syge borgere skal ikke acceptere Sisyfos-arbejde

  • TV2's dokumentar ”Håbløst arbejde" minder om den tragiske Sisyfos-figurs absurde skæbne, mener Lisbeth Riisager Henriksen. Det er den samme absurditet og håbløshed, som beskæftigelsespolitikken og forvaltningen af den stiller sygemeldte borgere i, skriver hun.

I den græske mytologi fortælles der om en sagnkonge ved navn Sisyfos. Han blev efter oprør imod guderne straffet med et evigt ophold i underverdenen.

  • Oprettet den .

Vi ved jo godt, hvad der er galt med psykiatrien - hvad venter vi på?

  • Et af psykiatriens problemer er, at behandlingen forløber i to spor. "Det er et stærkt velkendt problem, der hverken behøver ti-årsplaner eller flere penge. Bare en minister, der handler," skriver Finn Rudaizky og Cecilie Winther Kristensen.

Efter det tragiske skyderi i Fields – og efter regeringen havde barslet med en handlingsplan for psykiatrien – så udebliver både handlingsplan og penge på dette års finanslov.

  • Oprettet den .

Venstre i København er helt ude i hampen

  • På Københavns Rådhus har socialdemokraterne længe efterspurgt en legalisering af hash – i første omgang på forsøgsbasis. Venstre har dog været imod - indtil nu. For i et interview med Berlingske fortæller Venstres gruppeformand i København, Louise Theilade Thomsen, at partiet godt vil have en forsøgsordning. Det er et rent stunt, mener Finn Rudaizky, medlem af Region Hovedstaden og Borgerrepræsentationen i København for DF.

Venstre på Københavns Rådhus er formentlig bange for, at rampelyset i det blodrøde København spærrer for Venstres såkaldte borgerlige budskaber. Venstre har derfor besluttet at gå i fortroligt samarbejde med Enhedslisten, SF og socialdemokraterne.

  • Oprettet den .

Klimakostrådene gavner både klima og borgere

  • Fødevarestyrelsens syv nye klimakostråd bygger på et solidt videnskabeligt fundament, skriver kontorchef Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen som en kommentar til et debatindlæg, hvor kostvejleder Marie Raes kritiserer rådene.

Det er ikke hverdagskost, at Fødevarestyrelsen bliver anklaget for at være gidseltager.

  • Oprettet den .

Fødevarestyrelsen tager mange som gidsler i et ideologisk eksperiment

  • Fødevarestyrelsen har i en ny kampagne slået til lyd for, at vi skal spise flere vegetabilske fødevarer og især flere bælgfrugter. Men hvor er evidensen for, at man ved at udskifte animalsk protein med vegetabilsk protein fremadrettet kan forbedre sundheden? skriver kostvejleder Marie Raes.

Så har vi endelig overstået ”Bælgfrugternes Dag”, som 10. februar er blevet fejret over hele landet i kantiner, i børnehaver, på skoler og på plejehjem.

  • Oprettet den .

Heunicke, der er andet end covid-19. En sundhedsreform haster!

  • Desværre virker det som om, der ikke er politisk interesse for at få lavet en sundhedsreform fra regeringens side. Men det haster med at finde ud af, hvilke opgaver der skal løses, og hvor de løses bedst, herunder også hvordan økonomien følger med. Og derfor haster det med en sundhedsreform, skriver Merete Winther Hildebrandt og Jacob Rosenberg.

Endelig ser det ud til at lysne, og vi kan forhåbentlig se en ende på pandemien. Derfor er det så umådelig vigtigt at have en overordnet politisk plan for slutfasen af coronakrisen, og hvordan vi fremover lever med corona som en mere almindelig vinterinfektion, for den er desværre kommet for at blive.

  • Oprettet den .

Lad os lokalt ændre sygeplejerskers løn på to afgørende punkter

  • Professor og overlæge Jacob Rosenberg og sygeplejerske Line Ervolder foreslår to ændringer i sygeplejerskernes løndannelse. "Vi skal som lokalpolitikere tage ansvar for løn til borgernære jobfunktioner lokalt," skriver de.

Regeringen har nu stoppet konflikten, og vi må se fremad. Vi foreslår to ændringer i sygeplejerskernes løndannelse, som samtidig har potentiale til at løse manglen på klinisk personale. Vi vil indføre et klinikertillæg og et tillæg for at arbejde på fuld tid.

  • Oprettet den .

Indgreb i strejke vil gøre det endnu sværere at rekruttere

  • Regeringens indgreb i sygeplejerske-strejken kan betyde måneders uro, og sygeplejersker vil forlade sygehusene eller måske endda Danmark, mener regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen.

Det alvorlige er, at regeringen har valgt at ophøje det seneste mæglingsforslag til lov uden at give så meget som en krone ekstra til sygeplejerskerne. Det betyder, at hun påtvinger de 36.000 fuldtidsansatte sygeplejersker en overenskomst, de allerede har forkastet ved afstemning.

  • Oprettet den .

Hvorfor vil læger ikke hjælpe dødsdømte?

  • Hvorfor afviser læger at udskrive nogle velkendte lægemidler off label til en ”døende” kræftramt? Midler, som potentielt kan have effekt og er underbygget? For den ”døende” har det STOR betydning at gøre noget, skriver Torben Nielsen, formand for Foreningen for Oplysning Om Komplementær Kræftbehandling i Danmark.

Ude i den store verden bliver der dagligt udskrevet gamle og velkendte lægemidler til kræftramte med en risiko- og bivirkningsprofil, vi kender indgående, som led i deres kræftbehandling.

  • Oprettet den .

Pandemihåndtering er et tilbageskridt i bred sygdomsforståelse

  • Psyko-sociale faktorer har betydning for både sundhed, sygdom og helbredelse, men det synes glemt i pandemien, skriver Per Betzonich-Wilken, tidl. forskningsleder og censor ved lægeuddannelsen.

Udsigten til kontrol over pandemien og genåbning af verdenssamfundet vil gå over i historien som et afgørende fremskridt; ikke desto mindre virker den dominerende pandemihåndtering som et tilbageskridt i forståelsen af de faktorer, som både forebygger, baner vej for og bekæmper sygdom i bred forstand.

  • Oprettet den .