Skip to main content

Lad os lokalt ændre sygeplejerskers løn på to afgørende punkter

  • Professor og overlæge Jacob Rosenberg og sygeplejerske Line Ervolder foreslår to ændringer i sygeplejerskernes løndannelse. "Vi skal som lokalpolitikere tage ansvar for løn til borgernære jobfunktioner lokalt," skriver de.

Regeringen har nu stoppet konflikten, og vi må se fremad. Vi foreslår to ændringer i sygeplejerskernes løndannelse, som samtidig har potentiale til at løse manglen på klinisk personale. Vi vil indføre et klinikertillæg og et tillæg for at arbejde på fuld tid.

Skribent

Jacob Rosenberg

Jacob Rosenberg, professor, overlæge og medlem af regionsrådet i region Hovedstaden (Kons.)


Line Ervolder

Line Ervolder, intensivsygeplejerske og medlem af borgerrepræsentationen i København og regionsrådet i Region Hovedstaden (Kons.)

Det handler om, at vi anerkender dem, der er helt tæt på borgere og patienter, og vores medarbejdere skal føle sig værdsat i deres job. Vi sidder møde på møde og endevender rekrutterings- og fastholdelses-strategier, og samtidig ser vi, at flere enten forlader deres job eller går ned i tid. Derfor har vi konservative i Region Hovedstaden og Københavns kommune et par konkrete forslag:

De medarbejdere, der arbejder helt tæt på patienterne, de gamle, og hos børnene, skal have mere i løn fra lokale lønpuljer. Vi vil gerne vise, at vi værdsætter dem, der har et arbejdsliv tæt på borgere og patienter, og vi ønsker, at de fortsat har lyst til at arbejde i vores kommune og region. Det på trods af, at de arbejder om natten, i weekender og nogle gange har ansvaret for mange flere menneskers trivsel, velvære og sundhed, end de burde have. For hvem ønsker ikke for deres børn, at de bliver taget op på skødet af en pædagog, når de er kede af det, at læreren også giver sig ekstra tid til at forklare det, der er svært af lære, at hjemmehjælperen også sætter sig og tager en snak med den gamle, og at sygeplejersken holder dit døende familiemedlem i hånden i den sidste stund? Det ønsker vi alle. Derfor vil vi give et funktionstillæg til dem, der arbejder helt tæt på patienterne og borgerne.

Derudover vil vi også give et mærkbart tillæg for at gå på fuld tid. Ca. halvdelen af sygeplejerskerne er på deltid, og samtidig har vi ubesatte stillinger. En oplagt løsning vil være at få flere til at arbejde på fuld tid. I Region Hovedstaden har vi netop indført en ret til at arbejde fuld tid, hvis man ønsker det, men der er stadig lang vej igen. For at motivere medarbejdere til at øge deres arbejdstid vil vi derfor foreslå et funktionstillæg for at arbejde på fuld tid i de patientnære plejefunktioner, hvor vi netop mangler personale.

Pengene kan vi tage fra de mange løn og vikarpuljer, som vi råder over. Når man mangler personale, er man nødt til at bruge store summer på vikarpuljer, og det er ikke rationelt. Derfor ønsker vi at flytte forbruget fra disse puljer til vores fastansatte dygtige folk, og det kan vi sagtens indenfor de gældende aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, dvs. uanset strejke og regeringsindgreb.

Vi skal som lokalpolitikere tage ansvar for løn til borgernære jobfunktioner lokalt, da det er os, der har ansvaret for skoler, daginstitutioner, plejehjem og sygehuse. Vi starter, hvor vi kan, og så må det vokse derfra. Vi konservative i Region Hovedstaden og Københavns kommune er klar til at tage fat og kigge på lønnen. Det handler om anerkendelse af de faggrupper, der er helt tæt på borgere og patienter.

  • Oprettet den .