Skip to main content

Klimakostrådene gavner både klima og borgere

  • Fødevarestyrelsens syv nye klimakostråd bygger på et solidt videnskabeligt fundament, skriver kontorchef Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen som en kommentar til et debatindlæg, hvor kostvejleder Marie Raes kritiserer rådene.

Det er ikke hverdagskost, at Fødevarestyrelsen bliver anklaget for at være gidseltager.

Skribent

Anne Pøhl Enevoldsen

Anne Pøhl Enevoldsen

kontorchef, Fødevarestyrelsen

Men det sker i et debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift i februar, (og Sundhedstinget, red) hvor kostvejleder Marie Raes endvidere anklager de nye klimakostråd for at være et risikabelt eksperiment, som lader befolkningen være forsøgskaniner. Postulatet er både forkert og forstemmende. Men det er ikke kun tonen, der i min optik er gal. Indlægget fra Raes savner også faglig indsigt.

For selvfølgelig er Fødevarestyrelsens kostråd videnskabeligt funderede og netop fokuseret på at komme med råd til forbrugerne om, hvordan en sund og klimavenlig kost kan opbygges, så man opnår både de individuelle sundhedsgevinster og de vigtige klimagevinster for kloden.

Kostrådene tager afsæt i videnskabelige rapporter og evidensgrundlag fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet. Der er dermed tung videnskabelig evidens for rådene om, hvordan en sund og varieret klimavenlig kost kan sammensættes. 

Behovet for protein og essentielle aminosyrer er der naturligvis taget højde for i De officielle Kostråd.

Når man følger rådet om at skære ned for kødet, anbefaler kostrådene derfor, at du blandt andet dagligt spiser bælgfrugter, mejeriprodukter, frø og nødder samt moderate mængder fisk. Tilsammen er en sådan kost med til at sikre, at man får tilstrækkeligt med protein og essentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler.

Bøffen og frikadellen bliver da heller ikke bandlyst med de nye kostråd. Rådene anbefaler blot, at man skruer ned for kødet og op for blandt andet grønt og bælgfrugter, som eksempelvis bønner og kikærter.

Fordi eksperterne igen og igen understreger, at langt de fleste med fordel kan flytte deres kost i en, på alle måder, mere grøn og planterig retning, og dermed undgå nogle af de alvorlige livsstilssygdomme, vi fra utallige undersøgelser ved, følger af at spise for meget kød, for fedt og for salt. 

Ikke desto mindre fraråder Marie Raas danskerne at følge kostrådene, bl.a. fordi, de selv skal til at regne på, om de med kostrådene nu får nok af de vigtige aminosyrer. Her kan jeg berolige skribenten: Det regnestykke har eksperterne allerede regnet på, og sat to streger under facit. Kostrådene er både godt for sundhed og klima.

  • Oprettet den .