Vi skal tænke og arbejde mere på tværs af fagligheder
- Kun ved at tænke og arbejde på tværs af fagligheder kan vi sikre, at den nyeste og bedste viden kommer i brug - under hele patientens rejsen og ligegyldigt, hvor i landet patienten bor, skriver Henrik Frederiksen og Michael Borre
Det er ikke endnu en klassisk klinisk konference i din kalender, når Danske Kræftforskningsdage løber af stablen den 25. og 26. august. Dagene er unikke, fordi de samler hele kræftområdet under ét tag – både forskeren, sygeplejersken, psykologen, diætisten og lægen er med.
Skribenter
Henrik Frederiksen
professor, formand for fagudvalget i DCCC
Michael Borre
professor, formand for DMCG
Arrangører af Danske Kræftforskningsdage
Ved at tænke og arbejde på tværs er vi med til at skabe bedre nationalt samarbejde på kræftområdet. Målet er at forkorte vejen fra forskning til klinik. Og sikre et højt og ensartet niveau i forskning og klinisk praksis - på tværs af landet.
Fremtidens sundhedsvæsen, uddannelse af dygtige fagfolk og behandlingskvalitet er afhængig af forskning. Som klinikere og forskere har vi selv et stort ansvar for, at vi lykkes. At vi hele tiden bliver dygtigere til at undersøge, diagnosticere, behandle og hjælpe kræftpatienterne.
Men, vi har også behov for, at der er politikere, der tager ansvar for, at vi har de rette rammer. I år har sundhedsminister Magnus Heunicke takket ja til at holde åbningstalen ved Danske Kræftforskningsdage. Det er vi enormt glade for. Og vi håber, at han vil gå fra vores kræftforsknings-topmøde med mange vigtige pointer i sin notesbog.
For, mens en stor del af Christiansborg er optaget af rungende valgtrommer, bliver de udfordringer, som vi møder i sundhedsvæsnet, desværre ikke mindre.
I vores højt specialiserede sundhedsvæsen, hvor patienterne står i kø for at blive behandlet, er det afgørende vigtigt at prioritere samarbejde på tværs af discipliner og fag. Danske Kræftforskningsdage er et godt eksempel på netop dét. Kun ved at tænke og arbejde på tværs af fagligheder kan vi sikre, at den nyeste og bedste viden på området kommer i brug under hele patientrejsen – ligegyldigt, hvor i landet kræftpatienten møder sundhedsvæsnet.
Ét at de områder, som i den grad mangler et fælles løft, er den lindrende behandling, palliation. Vi skal derfor i år drøfte, hvordan vi styrker evnen til at lindre – på tværs af fagligheder og sektorer. Vi ønsker bedre rammer for mere vidensdeling og samarbejde på tværs af faggrupper, specialer og regioner – til gavn for patienterne.
Siden 2018, hvor Danske Kræftforskningsdage blev afholdt første gang, er opbakningen kun vokset. Igen i år samler vi flere end 500 deltagere - klinikere, forskere, patientforeninger og beslutningstagere - fra hele landet på tværs af de forskellige sygdomsområder.
Og med deltagernes lyst til at gøre en forskel for kræftsagen, kan vi i år glade konstatere, at Danske Kræftforskningsdage er kommet for at blive.
Fakta
Danske Kræftforskningsdage er landets største tværfaglige kræftkonference.
Mere deltager end 500 klinikere, forskere, patientforeninger og beslutningstagere - fra hele landet på tværs af de forskellige sygdomsområder og forskningsdiscipliner.
Bag konferencen står Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk)
- Oprettet den .