TFlemming Rasmussen gengiver i dette indlæg nogle af erfaringerne fra Norge, Finland og Danmark, hvor Sundhedsplatformen nogle steder er indført. "Der har mellem år og dag været mange IT-skandaler i Danmark. Men den her, som skaber nedsat behandlingskapacitet, usikkerhed og udmattelse blandt personalet, og som samtidigt er hundedyr, kandiderer dog til at være den største," konkluderer han.
Sundhedsplatformen kan noget helt specielt - også i Finland og Norge

Sundhedsplatformen kan noget helt specielt – og det viser sig både i Finland, Norge og Danmark.

Skribent

Flemming Rasmussen

Flemming Rasmussen

Psykolog i Region Sjælland, Daglig bruger af Sundhedsplatformen

Lad os starte i Finland, selv om det sprogligt giver nogle barriererer. Der er der i 2022 blevet lavet en brugertilfredshedsmåling, hvis resultat man kan have svært ved at tro på. Der er en så bred utilfredshed med systemet som sjældent set. Nå ja, det har vi jo så også kunnet præstere i Danmark.  

Til spørgsmålet om, hvorvidt Sundhedsplatformen hjalp med at forbedre kvaliteten af pleje og behandling, svarer 3.597 finner, at de er uenige i en eller anden grad. 51 er i høj grad enige. Ud af 4.427 respondenter. Til et andet spørgsmål til den samme gruppe om, hvorvidt respondenten alt i alt er tilfreds med systemet er mere end 3.000 uenige i en eller anden grad. Det er da ganske specielt!
Der er link til undersøgelsen i artiklen her.

I samme artikel kan man også læse om, at mere end 200 læger indgiver en klage over systemet – Sundhedsplatformen hedder Apotti på finsk. Jeg har måttet nøjes med Google Translate. Bruger man tid på at læse artiklen, vil man også se, at det fra ledelsesmæssigt hold er nogle af de samme strategier, der bruges til at bortforklare den eklatante fiasko, som vi har set herhjemme.

Norge

Norge er ikke kommet helt så langt i deres implementering af det, de kalder Helseplattformen. Nogle omtaler den dog som ”Helvetesplattformen”. Men det store projekt, som var planlagt i Helse Midt-Norge til igangsætning i forsommeren, blev delvist sat på pause, fordi det centrale hospital i den region, St. Olavs, udsatte starten til efter november. Med en prisseddel i 100 millioners klassen til følge.  Nogle har dog taget Helseplattformen i brug. Også derfra er der kommet artige sager:

Lægevagten kan ikke fungere særligt godt med det nye system. Og Øya Legesenter har anmeldt systemet til Statsforvalteren, idet de mener at det resulterer i uforsvarlig drift. F.eks. kræver det 36 tastetryk at ordinere Paracetamol.

Danmark

Og man skal ikke have fulgt særligt meget med i den danske debat for at vide, at det årelange forløb med Sundhedsplatformen har været fyldt med dårlige historier. Om Rigsrevisionen der kaldte implementeringen amatøragtig, om det ene opråb efter det andet om et system, der er langsommeligt at arbejde med, som flere gange har ændret lægeordinationer (ja, det passer!), om en eklatant ringe brugervenlighed, om datatørke i kvalitetsregistre, om høje driftsudgiver og meget, meget mere. Fra før systemet blev startet, har der været masser af advarsler mod systemet. De to regioner på Sjælland har stået på hovedet siden 2016 for at gøre systemet bedre, men fremskridtene har været få og små.

I bogen "Destruktiv Digitalisering" er der på ingen måde en udtømmende beskrivelse af forløbet omkring Sundhedsplatformen, men dog en grundig beskrivelse af hele forløbet. Konkluderende står der på side 297: ”Alt taler således for en afviklingsplan for SP. Der er flere veje til at nå målet, og en af dem kan således ligge på Christiansborg. Der er mange argumenter for at ønske sig et fælles nationalt system, og når regionerne ikke kan finde ud af det, så må Folketingets politikere træde til” 

Der har mellem år og dag været mange IT-skandaler i Danmark. Men den her, som skaber nedsat behandlingskapacitet, usikkerhed og udmattelse blandt personalet, og som samtidigt er hundedyr, kandiderer dog til at være den største. Seneste debatindlæg er fra Ugeskrift For Læger fra 19/8 2022 og anfører, at personalet har travlt på hospitalerne, men ikke med det patientnære arbejde… 

Og med en sådan historik kan man ikke sige andet end, at Sundhedsplatformen er noget helt specielt!

Say something here...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.