Norges første store implementering af en pendant til Sundhedsplatformen skal begynde 12. november 2022. Herhjemme håber daglig bruger af Sundhedsplatformen, Flemming Rasmussen, at Sundhedsplatformen afvikles, og at elektroniske patientjournaler i Danmark kan blive en del af regeringsgrundlaget for en kommende regering.
I Norden har Finland, Norge og Sverige i nogle nogle geografiske enheder valgt at bruge Elektronisk Patientjournal fra det amerikanske selskab EPIC. I Danmark kendt som Sundhedsplatformen, men andre steder i Norden kendt som Helseplattformen eller Apotti.
TFlemming Rasmussen gengiver i dette indlæg nogle af erfaringerne fra Norge, Finland og Danmark, hvor Sundhedsplatformen nogle steder er indført. "Der har mellem år og dag været mange IT-skandaler i Danmark. Men den her, som skaber nedsat behandlingskapacitet, usikkerhed og udmattelse blandt personalet, og som samtidigt er hundedyr, kandiderer dog til at være den største," konkluderer han.
Sundhedsplatformen kan noget helt specielt – og det viser sig både i Finland, Norge og Danmark.
Skrevet af Niels Bentzon og Jacob Rosenberg den . Skrevet i Sundhedsplatformen.
Regionerne er ofte magtfuldkomne, og når magt og indsigt ikke følges ad, så går det galt, som det gjorde ved Sundhedsplatformen (SP), skriver overlægerne Niels Bentzon og Jacob Rosenberg. SP og magtarrogance har forpestet arbejdsmiljøet og mulighederne for kreativitet og skabt personalemangel. Det er på tide, at regeringen tager magten tilbage, så SP kan nedlægges, skriver de to, der i dag udgiver bogen Destruktiv Digitalisering.
Du har måske undret dig lidt over, hvorfor vi mangler så mange sygeplejersker, jordemødre og i nogen grad også læger og sekretærer på sygehusene, især i Region Hovedstaden og Region Sjælland?
Sundhedsplatformen kan på Sjælland blive en kæmpe betonklods på motorvejen frem mod en sundhedsreform," skriver Flemming Rasmussen, som er daglig bruger af Sundhedsplatformen.
Det buldrer højere og højere; en Sundhedsreform er under opsejling. Sidste efterår lovede statsminister Mette Frederiksen i Folketingssalen Konservative formand Søren Pape Poulsen, at den skulle komme i 2021.
Skrevet af Flemming Sylvest Pedersen den . Skrevet i Sundhedsplatformen.
Brugerundersøgelsen af Sundhedsplatformen viser, at flere er blevet tilfredse. Men til gengæld er der 71 procent, som ikke giver deres mening til kende. Kan man så overhovedet bruge undersøgelsen til noget? spørger programmør og systemudvikler Flemming Sylvest Pedersen i dette debatindlæg.
Nu er brugerundersøgelsen af Sundhedsplatformen for 2021 blevet offentliggjort. Sundhedsplatformen er Region Hovedstaden og Region Sjællands elektroniske patientjournal.
Den sidste opgradering af Sundhedsplatformen har medført graverende og livsfarlige fejl, da medicinen nu ofte lægges ind i dobbelt dosis i behandlingsplaner, skrev en overlæge for et par dage siden i Politiken. "Fra min daglige kliniske praksis ser jeg ikke tegn på, at noget – ikke noget som helst – har ændret sig signifikant," skriver en frustreret Flemming Rasmussen, som er daglige bruger af Sundhedsplatformen.
Regeringen og regionerne har nok at tage sig til for tiden. Men et af de punkter, som de underprioriterer på deres officielle dagsorden, er Sundhedsplatformen.
Sundhedsplatformen fylder snart fire år, og kontrakten kan opsiges i 2021. I 2021 er der også er valg til regionsrådene, hvor blandt andre patienterne skal til valgurnerne. Når nu økonomi, behandlingskvalitet og brugertilfredshed ikke påvirker politikerne, kunne man måske derfor rette fokus på patienternes oplevelser med Sundhedsplatformen, skriver psykolog og daglig bruger af Sundhedsplatformen, Flemming Rasmussen, i dette debatindlæg.
21. maj, 2016 startede driften af Sundhedsplatformen. Den milepæl kunne jo benyttes til at gøre status. Og kontrakten kan opsiges med virkning fra sidst i december 2021; begge dele er gode anledninger til, at politikerne kunne begynde at gøre sig overvejelser.
Skrevet af Flemming Sylvest Pedersen den . Skrevet i Sundhedsplatformen.
Det velfungerende Midt EPJ kan fejre 10 års fødselsdag. På Sjælland er der ingen grund til at fejre Sundhedsplatformen, hvis væsentligste skavank er, at det ikke er ét system, men to, som er dårligt forbundne. Oprindeligt var det kun beregnet til brug for ambulante patienter, men blev det udvidet til også at kunne bruges for indlagte patienter, hvilket gav kludder i medicineringen, skriver pensioneret programmør og systemudvikler Flemming Sylvest Pedersen i dette debatindlæg.
Nu er det 10 år siden, at Region Midtjyllands elektroniske patientjournal blev sat i drift. Det kan man læse om i en artikel fra 1. januar 2020 i Viborg Folkeblad med den interessante titel: "Her i regionen er lægerne gode venner med deres it-værktøjer".
Østdanmark vil stagnere i udvikling indenfor sundhedsområdet, fordi lægerne ikke her har mentalt overskud eller tid til at få idéer og afprøve dem til gavn for patienterne, skriver professor, overlæge og regionspolitiker Jacob Rosenberg. "Sundhedsplatformen suger ”ånden” ud af vores fag. Jeg mener ikke, at det kan siges tydeligere – og det er en katastrofe," skriver han.
Når vi taler om Sundhedsplatformen, har vi ofte fokus på flytning af opgaver fra sekretærer til specielt lægegruppen, vi taler om et arbejdsmiljø i krise, og vi diskuterer den produktionsnedgang, som det har medført, og derved de penge, det indirekte koster.
Et ekspertråd i spændetrøje, masser af spildte penge, tid og kræfter og gentagne lovninger om forbedringer, der aldrig er blevet til noget. Med Sundhedsplatformens 3,5 år lange historik in mente er der intet, der tyder på, at Sundhedsplatformen nogensinde kommer til at fungere efter hensigten, skriver psykolog og daglig bruger af Sundhedsplatformen, Flemming Rasmussen, i dette debatindlæg.
Ved udgangen af 2019 kunne Google mobilisere med en kvart million hits på den simple søgning ”Sundhedsplatformen”. Bevares, der er da positive historier imellem. Men de er klart i undertal, skriver Flemming Rasmussen, der er psykolog i Region Sjælland og daglig bruger af Sundhedsplatformen .
Når kritikken går på Sundhedsplatformen, har ledelserne af Region Hovedstaden og Region Sjælland et reaktions- og kommunikationsmønster, som ligger milevidt fra den åbne, demokratiske debat, som de ellers slår til lyd for, at de ønsker. Det mener pensioneret lektor, læge, dr. med. Marek Treiman.
Et utal af problemer med Sundhedsplatformen er blevet rapporteret i snart fire år gennem individuelle lægeudsagn, kronikker, meldinger fra diverse lægegrupperinger og formelle undersøgelser af forskellig art. Vi skal her ikke gennemgå denne - offentligt let tilgængelige - kritik. Lad os i stedet fokusere på nogle enkelte af de seneste eksempler og på tilhørende, typiske reaktioner fra regionslederne, skriver Marek Treiman.