Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

Folk i Skagen er kistelykkelige. Det er de også i Frederikssund, og regionsformand Heino Knudsen (Soc) fra Region Sjælland kan slet ikke få armene ned.

Anledningen er regeringens udspil om etableringen af 20 nærhospitaler fordelt rundhåndet til trængende områder i landet, et projekt til fire milliarder kr. Magnus Heunickes plan hedder 'Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling', og den handler om at allokere en kæmpe investering i bygninger, materiel og it-investeringer.

På pressemødet kaldte sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) udspillet for en "stille revolution" med kloge, gennemtænkte forandringer og med respekt for den helt usædvanlige situation, som sundhedsvæsenet står i med corona.

Desværre er regeringens udspil ingen revolution, den er heller ikke klog, og den har velsagtens ingen respekt for den usædvanlige situation, sundhedsvæsenet står i. Tværtimod er Magnus Heunicke godt i gang med at bygge en kulisseby på sundhedsområdet, tom, uden liv og uden muligheder for at afhjælpe nogen som helst af de store udfordringer, som det danske sundhedsvæsen står overfor.

Det grundlæggende problem i det danske sundhedsvæsen er jo hverken bygninger, materiel eller it. Nej, den slags har vi rigeligt af, og mere er på vej med de nye supersygehuse. Problemet er derimod manglen på sygeplejersker, og dem kommer der ikke en eneste af med regeringens plan. Lægemangel er også et problem, og det adresserer denne plan kun i beskedent omfang, og desværre kun med en rynke på verdenshavet. Og uden sygeplejersker og læger, så kommer patienterne heller ikke. 

At kalde disse nye institutioner for ”nærhospitaler” er et groft - nærmest svindelagtigt - propagandatrick. Der er højst tale om udvidede sundhedshuse; de kommer ikke til at betyde noget for den akutte indsats, og disse såkaldte hospitaler kommer heller ikke til at have indlagte patienter. Bedømt med de alen er denne plan tæt på at være et fupnummer. 

Så den begejstrede ældre medborger fra Skagen bliver svært skuffet. Der bliver ingen sygeplejersker og slet ingen læge til at tage imod hende, hvis hun bliver syg. Og regionsformand Heino Knudsen fra Region Sjælland gejler sig selv op til at se tilfreds ud – men mod bedre vidende – han er trods alt socialdemokrat. Det er nemlig regioner, som den, han leder, der skal fylde nærhospitalerne op med personale, han i forvejen har for få af, og han får ingen eller meget beskeden hjælp fra sine partifæller på Christiansborg til det vigtigste af alt, nemlig manglen på kvalificeret sundhedspersonale.

Mon ikke Heino Knudsen er sig pinlig bevidst, at han ikke har en kinamands chance for at bemande de fine bygninger – der er ingen sygeplejersker eller læger, med mindre han da vil flytte dem fra regionens sygehuse – som jo er voldsomt underbemandede i forvejen.

Også Region Nordjylland er begunstiget med nærhospitaler - men heller ikke her bliver der flere sygeplejersker af den grund og heller ingen læger.

Tilbage er en lille del af denne "Tættere På II plan", som faktisk handler om forsøg på at udbedre manglen på sundhedsprofessionelle. Den del har pressen imidlertid ikke beskæftiget sig med, især fordi regeringen ikke har gjort et stort nummer ud af dem.

Et nyt initiativ handler om licensklinikker i områder med lægemangel – det fører dog heller ikke flere læger.

Det gør til gengæld, at regeringen - langt om længe – dropper sit ugennemtænkte forslag om tjenestepligt, hvor alle nyuddannede læger skal arbejde et halvt år i almen praksis. Der blottede Socialdemokratiet sit særlige doktrinære syn på det frie uddannelsesvalg. Ideen var jo nærmest militær.

Men den idé er heldigvis droppet nu. I stedet skal kommende praktiserende læger fremover arbejde et halvt år længere i lægepraksis og et halvt år mindre på et sygehus. Og vupti er der 290 flere uddannelseslæger i almen praksis – og det er faktisk det vigtigste i Magnus Heunickes udspil – at de lægestuderende betaler en pris.

Helt tosset er det i øvrigt ikke. Men en stille revolution er det slet ikke.  

Samtidig med lanceringen af planen bebuder regeringen, at den store sundhedsreform desværre igen, igen må udskydes.

Forklaringen får vi ikke. Men det ser ud til, at denne regering savner brugbare løsninger på sundhedsvæsenets reelle udfordringer. Det kræver indsigt, visioner og kreativitet bare at komme i gang. Så monstrøs er opgaven. Desværre har denne regering - og da slet ikke Magnus Heunicke - hverken ideerne og indsigten.

Alt tyder på, at vi skal vente længe på løsningerne.