Chefen for landets største diabetescenter blev – en kardiolog

Mon ikke mange kiggede sig hektisk, måske bekymret omkring blandt landets diabeteslæger for at finde erstatningen for Allan Flyvbjerg, som stoppede som centerdirektør for Steno Center Copenhagen ved månedens start.

Hvem pokker skulle træde i Allan Flyvbjergs fodspor som centerdirektør - og fodsporene er store med en lang og imponerende akademisk karriere på Aarhus Universitet men også klinisk arbejde som overlæge i Aarhus foruden mangeårig, slagkraftig og populær formand for Diabetesforeningen. Den bredde kan ikke støves op igen.

Nu er den kommende leder af landets største Steno Center fundet, og han er ikke endokrinolog. Nej, valget er faldet på den 44-årige speciallæge i kardiologi, Magnus T. Jensen, som er fisket til jobbet fra en position som cheflæge for Hjerteafdelingen på Amager-Hvidovre Hospital.

Valget er populært i Steno-miljøerne i hele landet. Der, hvor jeg har spurgt, ser man frem til en ny slags ledelse, som kan have andre vinkler på både klinikken og forskningen. Det har SDCC brug for og det har hele det landsdækkende Steno-projekt nok også.

En ny start for det ambitiøse projekt

På en måde betegner denne udnævnelse en ny start for det ambitiøse projekt. Sådan er det ofte når ny ledelse træder til, og det kunne godt ske i forbindelse med dette chefskifte. I givet fald vil Magnus T. Jensen møde en stab, som ser frem til at møde nye synspunkter og nye måder at løse problemerne på.

Ambitionerne er tårnhøje, som det beskrives i stillingsbeskrivelsen (https://recruiter.hr-manager.net/Export/Attachments/ViewFileManagerDocument.aspx?id=4943020f-3b39-4548-8a9d-238d751b936a&cid=342) Til gengæld er lønnen for at være chef for 430 medarbejdere og 11.000 patienter temmelig beskeden, én mio. kr. om året, dog før pension.

Magnus T. Jensen stempler ind til dette job med uhyre interessant profil. Han er ung, han kommer fra Amager-Hvidovre Hospital, og dermed med en – og det er ikke negativt ment – meget praktisk tilgang til klinikken. På Amager-Hvidovre er der ikke plads til nykker. Den indstilling følger simpelthen med hospitalet, og det kan sandelig blive et godt supplement til den typisk endokrinologiske tilgang som ellers har præget Steno-projekterne.

Han er også kardiolog, og kardiologer har en anden kultur end endokrinologer. Det er med de to specialer som med danskere og svenskere, og i den sammenhæng er endokrinologerne altså svenskerne (undskyld). Man skal passe på med at generalisere men kardiologerne er ofte mere direkte, kontante og mere parate til at tage en risiko end kollegaerne på diabetesafdelingerne.

Det tværfaglige i fokus

Men bortset fra det er det jo slet ikke længere aparte, at en kardiolog rykker ind i diabetologien. Rigtig meget indenfor diabetes er blevet tværfagligt, og den proces startede netop med hjertesygdomme, som mange af de nye diabeteslægemidler, f.eks. SGLT2-hæmmerne og GLP-1-analogerne, har effekt overfor.

Netop det tværfaglige mellem kardiologi og diabetes har haft Magnus T. Jensens fokus. Hans ph.d. drejede sig om sammenhængen mellem type-1 diabetes og hjertesygdomme. Derudover har den nye centerdirektør mange andre videnskabelige arbejder på samvittigheden. Så der er også tjek når det gælder forskningen.

Magnus T. Jensen har i tilgift en master i sundhedsøkonomi og sundhedsledelse fra London School of Economics and Political Science, og det dokumenterer at den nye centerdirektør har en ledelsestilgang til jobbet, og det er nyt - og desværre - stadig ret sjældent i Danmark.

Den nye centerchef er fundet i en headhunterproces, som Eva Zeuthen Bentsen fra Zeuthen Storm, stået for. Men mon ikke at det i bestyrelsen især er formanden, Region Hovedstadens lægefaglige direktør Dorthe Crüger, som er begejstret for denne rekruttering. Netop at fange en kandidat ind med en lidt anderledes profil, gerne yngre, mere utraditionel, og i dette tilfælde med særlige point for ledelsesmæssige kvaliteter, bærer hendes aftryk.

Deri har hun med stor sikkerhed fået opbakning fra Novo Nordisks repræsentant i bestyrelsen, Henrik Sillesen, som selv er karkirurg med sine rødder i netop kardiologien, og som også er kendt for en direkte stil.

Den nye kaptajn på Steno starter i jobbet 1. november.