Skip to main content

Ny forskningsdirektør på Rigshospitalet

Professor Malene Fischer er fra 1. august ansat som Rigshospitalets første forskningsdirektør. Med direktørens udnævnelse markeres en ny æra for, hvordan forskning, uddannelse og innovation indgår i hospitalets strategiske udvikling.

Malene Fischer kommer fra egne rækker fra en stilling som cheflæge i Afdeling for Fysiologi og Nuklearmedicin. Hun får ansvaret for at udvikle samarbejdet med hospitalets mange aktører om forskning, uddannelse og innovation, hvilket skal gavne både den enkelte patient og det samlede sundhedsvæsen.

Malene Fischer, der bringer en omfattende erfaring med sig fra både nationale og internationale sundhedsinstitutioner, bliver en central aktør i at styrke samarbejdet på tværs af sundhedssektoren og i at sikre, at Rigshospitalet er godt rustet til fremtidige udfordringer. Det fremhæver Rigshospitalets direktør Rasmus Møgelvang.

"Sundhedsvæsenet står overfor store udfordringer, men vi har også et enormt potentiale, som vi sammen kan forløse ved at styrke og udvikle den kliniknære forskning, uddannelse og innovation. Malene tog ansættelsesudvalget med storm, og jeg er sikker på, at hun er den helt rigtige til at sætte rammer og retning for denne proces i tæt samarbejde med vores kolleger på tværs af landet og i Norden," siger Rasmus Møgelvang.  

Malene Fischer kommer med en solid erfaring som forsker, leder og sundhedspolitisk aktør. Hun er speciallæge i Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin og har som forsker og professor dedikeret meget af sin forskning til udviklingen og implementeringen af nye teknologier til diagnostik, særlig af patienter med kræft. Gennem sine forskellige roller i Lægeforeningen har hun samtidig et stort kendskab til, hvordan man agerer i det sundhedspolitiske felt. 

Som leder har hun været involveret i den strategiske udvikling i sin nuværende afdeling på Rigshospitalet og med opbygningen af UK PET Core lab ved Kings College London, hvor hun tidligere har arbejdet. Her fik hun erfaring i, hvordan man kan bevare en høj faglig standard og en lærende kultur i et sundhedsvæsen under pres. 

Senest har hun vist sit engagement i at udvikle det offentlige sundhedsvæsen på tværs af faggrupper og kompetencer gennem sin rolle som akademileder ved Teknisk Universitetshospital (TUH), et partnerskab mellem Region Hovedstaden og DTU, hvor Rigshospitalet spiller en vigtig rolle.

For Malene Fischer er det en målsætning at etablere en fælles governancestruktur, der skal fremme vidensdeling, frisættelse af medarbejderne og samarbejde på tværs af hospitalet og sundhedsvæsenet som helhed. 

"J​eg glæder mig meget til at sætte mit præg i en helt nyoprettet stilling, hvor jeg skal samarbejde med mange faggrupper og institutioner, hvilket i hele min karriere har været en drivkraft for mig. På Rigshospitalet skal vi være til gavn for både den enkelte patient og det samlede sundhedsvæsen, og derfor giver det rigtig god mening, at vi samler vores fokus på forskning, uddannelse og innovation, som i min optik alle skal være en integreret del af personalets hverdag i driften og på ledelsesgangene," siger Malene Fischer. 

I sin stilling skal hun samtidig bidrage til at tiltrække forsknings- og udviklingsmidler, som gør det muligt at drive hospitalets ambitioner om at udvikle nye, klinisk relevante løsninger indenfor for alt fra kunstig intelligens og datadeling til hjemmebehandling og optimerede patientforløb. 

Hun vil også have en betydningsfuld rolle i at profilere Rigshospitalets mærkesager både nationalt og internationalt– blandt andet at sikre, at Rigshospitalet fortsat bidrager aktivt til det danske Life Science-miljø – og med at udvikle det nordiske hospitalssamarbejde, som blev offentliggjort i foråret 2024.

Malene Fischer er allerede begyndt i sin nye stilling. Det gjorde hun 1. august.