Skip to main content

Ny socialoverlæge på Amager og Hvidovre Hospital

Lisa Fleischer Michaelsen får stillingen som socialoverlæge på Amager og Hvidovre Hospital.
Kvalitet og forebyggelse er hendes pejlemærker.

Lisa Fleischer Michaelsen ville egentlig have været retsmediciner og var i gang med speciallægeuddannelsen, da hun skiftede spor til samfundsmedicin.

"Som retsmediciner ser man konsekvenserne af samfundets skyggeside som fx vold og brug af rusmidler. Jeg blev mere og mere optaget af, hvad vi kan gøre for, at de her ting ikke sker," forklarer Lisa Fleischer Michaelsen om sit valg af speciale.

Hun er nu del af en gruppe på fire socialoverlæger i Region Hovedstaden, som består af to somatiske socialoverlæger og to psykiatriske socialoverlæger.

Udover forebyggelse som pejlemærke er hun også udstyret med en stærk retfærdighedssans, som er en drivkraft i arbejdet som socialoverlæge.

"Jeg vil gerne kæmpe for, at folk får lige adgang til sundhed og sociale ydelser. Socialt udsatte falder ofte mellem to stole, fordi de ikke hører til et bestemt speciale," siger hun og forklarer, at hendes funktion som socialoverlæge også bliver at støtte de kliniske afdelinger i at sikre et bedre patientforløb for de udsatte patienter.

"Det kan være forskellige udfordringer fra afdeling til afdeling og fra hospital til hospital," siger hun og stiller de spørgsmål, hun vil undersøge som socialoverlæge:

"Måske skal vi i virkeligheden se på strukturen i sundhedsvæsenet, når vi har en særlig gruppe, der ikke passer ind i vores system. Kan vi være mere fleksible? Hvad kan vi gøre for at give socialt udsatte et godt patientforløb, som passer til dem?"

Som samfundsmediciner har Lisa Fleischer Michaelsen arbejdet med kvalitetssikring, og det kræver ofte data som grundlag, hvis fx en arbejdsgang skal ændres.

"Vi mangler valide data på flere områder. Det gælder bl.a. de patienter, der tager GHB og det stigende opioidmisbrug, vi aktuelt ser blandt unge. Vi mangler en mere systematisk registrering af alkohol- og stofrelaterede indlæggelser og socialt udsathed, som er noget af det, jeg skal se nærmere på," siger Lisa Fleischer Michaelsen.

Hun skal inden længe tage træsko og kittel på for at følge de behandlende læger i akutområdet på Amager og Hvidovre Hospital.

"Jeg skal følge døgnets rytme og blive klogere på, hvordan der bliver arbejdet med de socialt udsatte, men også om vi kan optimere noget for klinikerne. Har de de rette vejledninger? Er der brug for mere undervisning? Har de fokus på eksterne samarbejdspartnere?" siger Lisa Fleischer Michaelsen.

Det og meget andet håber hun, at hun kan blive klogere på i forbindelse med de forskellige introduktionsforløb både på hospitalerne, men også ude i de kommunale tilbud og de tilbud, der drives af ngo’er og civilsamfundet.

Lisa Fleischer Michaelsen kommer som socialoverlæge til at arbejde tæt sammen med de fem socialsygeplejersker, der dækker Amager og Hvidovre Hospital.

"Socialsygeplejerskerne har en særlig forståelse for socialt udsatte patienter, parallelsamfundet og behandlingstilbud, og de giver mig en masse brugbar information om, hvilke barrierer, der kan være for de socialt udsatte både på hospitalet, men også udenfor," siger hun om samarbejdet, hvor de alle på hver deres måde agerer bindeled mellem hospital, udsatte patienter og de kommunale tilbud og ngo’er.

"Jeg skal i samarbejde med socialsygeplejerskerne og de andre socialoverlæger være med til at sikre høj kvalitet af behandling på sygehuset og det gode samarbejde mellem dem, der udskriver og dem, der overtager patienterne efter udskrivelsen og især have overblikket over, hvad der findes af tilbud, og hvad der vil være godt for den enkelte patient," siger Lisa Fleischer Michaelsen.

Socialsygeplejerskeordningen startede som et pilotprojekt i 2006. Projektet var så stor en succes, at det blev til en fast ordning i hele Region Hovedstaden og efterfølgende i hele landet. Ordningen blev i 2022 udvidet med socialoverlæger, hvor der i dag er to somatiske socialoverlæger og to psykiatriske socialoverlæger i Region Hovedstaden.