Skip to main content

Ny klinisk professor i klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Rasmus Sejersten Ripa er ny klinisk professor i klinisk fysiologi og nuklearmedicin, og han startede 1. september på Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Hans forskningsfelt er molekylær billeddannelse med PET-skanning og radioaktive sporstoffer, og han er særligt optaget af hjertet og lungerne.

Formålet er at forbedre den måde, afdelingen diagnosticerer på, så patienterne hurtigt får den rette diagnose og dermed behandling. Og at udvikle metoden:

"Der findes ikke så mange sporstoffer, så for mig handler det om at blive bedre til at benytte dem, vi har i forvejen. Men også om at udvikle nye," siger Rasmus Ripa.

Det mest benyttede sporstof er et sukkerstof, der hedder FDG. Det kan for eksempel bruges til at kigge på åreforkalkning og finde nogle tidlige tegn, der viser, at patienten har en øget risiko for at udvikle det. Men sporstoffet er ikke optimalt:

Det skyldes blandt andet, at der i hjertet er en del baggrundsoptag af sporstoffet. Det gør det sværere at stille en præcis diagnose, og vi arbejder derfor med nye sporstoffer som potentielt er bedre. Også til andre sygdomme i hjertet kan PET-skanninger hjælpe med diagnosen:

"Vi tog et nyt sporstof, der hedder DOTATATE og lavede et klinisk studie med patienter med og uden infektion i hjerteklapperne. Vi skannede begge grupper med begge stoffer, for at se på, om vi kan gøre det nemmere og bedre, end vi hidtil har gjort. Og det viste sig at være tilfældet," siger Rasmus Ripa.

Forskning har været en vigtig del af Rasmus Ripas liv siden studietiden:

"Jeg kan ganske enkelt godt lide at forske og hele processen. At man prøver at afsøge de områder, hvor vi kan blive bedre. At designe nogle studier, som viser resultater på den rigtige måde, og får det offentliggjort og delt med andre."

Professoratet rummer også undervisning og ikke mindst klinisk arbejde med patienterne.

"Det er vigtigt for mig at have kontakt til den kliniske hverdag, patienter og afdelingen samtidig med forskningen. Det jeg når frem til, skal kunne bruges i den kliniske hverdag så hurtigt som muligt," siger han og pointerer, at han også sætter stor pris på at dele sin viden og begejstring for forskningen med de studerende på universitet.

 Rasmus Ripa kommer fra Rigshospitalet, hvor han har været i 10 år på Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin. Han bor i Nordsjælland sammen med sin familie.