Ny professor forsker i manipulation af vores immunforsvar
Marco Donia, overlæge på Afdeling for Kræftbehandling, Herlev og Gentofte Hospital, tiltrådte den 1. februar som professor i klinisk onkologi med særligt fokus på immuno-onkologi ved Københavns Universitet.
Målet er at blive endnu klogere på, hvordan cancer immunterapi kan hjælpe med at helbrede kræftsygdom.
"Jeg er meget glad for at modtage professoratet, som giver mere tyngde til mig og min forskningsgruppe. Det understøtter mit mål om at gøre en forskel for flest mulig kræftpatienter," siger han og fortsætter:
"Jeg håber at lede forskningsgruppen 'Tumor-Infiltrating Lymphocytes Group' (TIL Group) til toppen af internationale standarder, og så vil jeg gerne udbygge positionen for det Nationale Center for Immunterapi herunder Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet som verdensførende institutioner inden for immuno-onkologi," siger han.
Marco Donia begyndte sin lægeuddannelse på Catania Universitet i Italien i 2002 og har siden 2005 forsket inden for sundhedsvidenskab. Ret tidligt stod det klart for ham, at onkologi var den rette vej for ham.
"Jeg blev interesseret i onkologi, fordi det er et af de mest forskningstunge områder. Jeg kan godt lide, at der er mulighed for at bedrive forskning, der kan hjælpe en bred gruppe af patienter, samtidig med at jeg kan lave klinisk arbejde, hvor jeg får et unikt indblik i, hvilken indvirkning forskningen har på den enkelte," siger Marco Donia.
"Der var stor udvikling indenfor cancer immunterapi området, og derfor tog på udveksling til Center for Cancer Immunterapi i Danmark, hvor jeg har været tilknyttet i over 10 år. Her har jeg fokuseret min forskning inden for dette område, samtidig med mit kliniske arbejde som kræftlæge."
Marco Donia er i dag overlæge på Afdeling for Kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital, hvor han fortsat kombinerer forskning og klinisk arbejde.
Bedre immunterapi
Selvom kræftbehandling har været igennem en rivende udvikling de seneste mange år, er det stadig gældende, at hver tredje dansker rammes af kræft i løbet af livet. For Marco Donia – og hans forskningsgruppe – er ambitionen, at der skal generes klinisk anvendelig viden, der forbedrer immunterapi.
2Der har været en enorm udvikling inden for cancer immunterapi de seneste 10 år, som har givet os immunterapier, der kan helbrede nogle patienter med udbredt kræft," siger Marco Donia.
"Desværre er det ikke alle patienter, der har lige stor gavn af den eksisterende immunterapi. Målet er derfor at opnå en bedre forståelse af samspillet mellem immunsystemet og kræft, så vi bliver klogere på, hvordan vi kan manipulere immunforsvaret."
Lige nu kigger Marco Donia særligt på funktionen af immunceller kaldet lymfocytter, der kan genkende kræften som fremmed.
"Lymfocytter kan genkende og eliminere kræft, men der findes flere subpopulationer af lymfocytter som har forskellige funktioner. Vi mangler viden om, hvilke af disse populationer er bedst til at helbrede patienterne. Det skal vi undersøge nærmere, da der er potentiale for at udvikle mere effektiv immunterapi, som kan virke på flere forskellige kræfttyper."
Den næste generation
Marco Donia underviser allerede på Københavns Universitet, hvor han med professoratet håber at kunne give endnu mere videre – både til specialet og til den næste generation forskere.
"For mig betyder 'professor' primært, at jeg skal fremme andres arbejde. Jeg kommer til at have meget mere fokus på at udvikle næste generation af forskere. Jeg håber desuden at inspirere endnu flere til at vælge klinisk onkologi og kombinere translationel forskning med klinisk arbejde."
Han tøver ikke til spørgsmålet om, hvilket budskab han gerne vil levere videre til næste generation.
"Der eksisterer ikke resultater uden hårdt og smart arbejde, og der findes ingen genveje," siger han med et smil.
Marco Donia er forperson for fagudvalget vedr. modermærkekræft og non-melanom hudkræft under Medicinrådet, Udvalgsmedlem hos European Society of Medical Oncology (ESMO) og Communication Committee Medlem, ESMO.
Han er 40 år, er gift og har to børn.