Dansk professor modtager videnskabens Oscar
Jens Juul Holst, professor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, er blandt årets modtagere af Breakthrough Prize – også kendt som videnskabens Oscar.
Han hædres for sit mangeårige arbejde med tarmhormonet GLP-1, som siden 1980’erne har været centrum for hans forskning og i dag danner grundlag for de verdensomspændende lægemidler Ozempic og Wegovy mod type 2-diabetes og overvægt.
Breakthrough Prize er på tre millioner dollars og gives til forskere, der har ydet enestående bidrag til forståelsen af naturen, sygdom eller matematiske strukturer. Prisen blev overrakt den 5. april ved en ceremoni i Los Angeles og deles mellem fem forskere – herunder Holst og hans danske kollega Lotte Bjerre Knudsen fra Novo Nordisk – som hver modtager 600.000 dollars, svarende til cirka 4,2 millioner kroner.
Jens Juul Holst var blandt de første til at dokumentere, hvordan GLP-1 stimulerer insulinudskillelsen og hæmmer appetitten. Siden har forskningen vist, at hormonet også påvirker hjernens sultcenter og forsinker tømningen af mavesækken – og dermed har potentiale i behandling af både fedme, type 2-diabetes og måske også Alzheimers og hjertekarsygdom.
"Det vi oplevede i 1993, var en vaskeægte sensation; et ’proof of concept’ og et personligt højdepunkt i min karriere," fortæller Jens Juul Holst og henviser til det gennembrud, hvor GLP-1-behandling fik blodsukkeret til at falde næsten magisk hos patienter med type 2-diabetes.
Han har tidligere fortalt om sin rejse i Medicinske Tidsskrift, hvor journalist Anne Mette Steen-Andersen i august 2023 beskrev hele historien bag hormonet.
Selv om præparaterne har vist effekt, peger Holst også på bivirkninger som en udfordring. "Det vigtige er, at man med disse stoffer kan forebygge komplikationerne ved fedme," siger han i et interview med Live Science den 6. april. Samtidig henviser han til en ny undersøgelse, der viste, at GLP-1-medicin muligvis reducerer risikoen for 42 sygdomme, men øger risikoen for 19 andre – herunder lavt blodtryk og ledsmerter.
Fremover håber Holst, at forskningen kan føre til, at kroppen selv stimuleres til at udskille mere GLP-1, så patienter måske ikke behøver tilført medicin.