Ny professor på KU forsker i kræftens skjulte allierede
Daniel Hargbøl Madsen tiltrådte 1. juni som ny klinisk professor i tumor-immunmikromiljø ved Københavns Universitet.
Han er biokemiker og seniorforsker på Afdeling for Kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital og har i flere år været en drivkraft i forskningen på Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT).
Hans fokus er det, der ofte overses i kræftbehandling: De raske celler i en tumor, som kræften udnytter. For mere end halvdelen af en kræfttumor består ikke af selve kræftceller, men af raske celler, bindevæv og immunceller.
”Vi prøver at forstå, hvordan samspillet mellem alle de her komponenter i tumoren påvirker kræftudviklingen, og hvordan patienterne responderer på kræftbehandling – især immunterapi,” siger Daniel Hargbøl Madsen.
Professoratet skal bruges til at styrke forbindelsen mellem grundforskning og klinisk praksis og dermed forkorte vejen fra laboratorieopdagelser til nye behandlinger.
”Vi snakker tit om, at vi har en fuld cirkel på centret, hvor vi både laver grund-, translationel- og klinisk forskning – vi løfter på den måde hinanden,” siger han.
Daniel Hargbøl Madsen har en ph.d. fra Københavns Universitet og forskede i fire år på det amerikanske National Institutes of Health i perioden 2011–2015. Han fremhæves af afdelingsledelsen som en forsker med stærke samarbejdsevner og tydelig ledelsesprofil.
”Daniel har markeret sig som en stærk forsker både indenfor grundforskning, men også i samarbejdet med klinikken. Han har vist evner både som leder og vejleder, og det er meget påskønnet i det daglige,” lyder det fra ledelsen.
Udnytter bindevæv til at skjule sig
Forskergruppen på CCIT har bl.a. påvist, hvordan kræftceller kan manipulere det omkringliggende bindevæv til at hæmme immunsystemets angreb.
”Vi ved, at kræftcellerne rigtig tit er afhængige af kroppens raske celler, som de udnytter til at hjælpe tumoren med at vokse. De instruerer ofte de raske celler til at skabe et hæmmende miljø for de immunceller, der skal bekæmpe kræften,” forklarer han.
Hvis man kan forstå og forstyrre det samspil, er håbet, at det på sigt kan føre til udvikling af helt nye behandlingsformer.
Daniel Hargbøl Madsen lægger stor vægt på at undervise og vejlede nye forskertalenter. Han leder i dag sin egen forskergruppe og bruger meget tid på sparring med studerende og yngre kolleger.
”Jeg synes, det er vigtigt, at de lærer at være grundige og tænke kritisk, så de er i stand til at udfordre deres egne og andres forskningsidéer. Men også – og det er en ambition for hele vores center – at vi laver forskning, der kan føre til væsentlige bidrag.”
Han er 45 år, far til fire og bor med sin kæreste.