Skip to main content

SDU-professor hædret for forskning i lægemidlers bivirkninger

Tore Bjerregaard Stage, professor ved Syddansk Universitet, er blevet tildelt den prestigefyldte internationale forskerpris Leon I. Goldberg Early Investigator Award.

Prisen gives af American Society for Clinical Pharmacology and Therapeutics og blev overrakt ved organisationens årsmøde i Washington D.C. den 29. maj.

Han modtager hæderen for sin banebrydende forskning i, hvordan man bedre kan forudsige og forebygge bivirkninger ved medicinsk behandling.

”Vi er stadig langt fra at kunne forudsige alle bivirkninger, men vi bliver hele tiden klogere. Jeg plejer at sige, at vi er ved at lægge et stort puslespil. Hver ny opdagelse er en brik, og til sidst håber vi at kunne forudsige, hvordan en person reagerer på medicin, før vi sætter behandlingen i gang,” siger Tore Bjerregaard Stage.

Han leder forskningsenheden Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin på Institut for Sundhedstjenesteforskning ved SDU. Hans gruppe arbejder tværfagligt og kombinerer laboratoriemodeller, registerdata og kliniske forsøg for at kortlægge, hvorfor patienter reagerer forskelligt på medicin.

Gruppen har blandt andet vist, hvordan almindeligt antibiotika som dicloxacillin og flucloxacillin kan svække virkningen af blodfortyndende medicin som warfarin. Et andet forskningsspor undersøger nerveskader efter kemoterapi. Her har holdet identificeret en mulig biomarkør, som i fremtiden kan bruges til at forudsige, hvilke patienter der får bivirkninger. Opdagelsen afprøves i øjeblikket i et større klinisk forsøg.

Selvom prisen gives til en enkelt forsker, peger Tore Bjerregaard Stage selv på holdindsatsen.

”Den her pris er i virkeligheden en anerkendelse af gruppen og en refleksion af mange års nationalt og internationalt samarbejde. Jeg har været velsignet af dygtige mentorer og kollegaer, som har lavet vigtige bidrag, der førte til denne pris,” siger han.

Siden sin start som postdoc i 2017 har han opbygget en selvstændig forskningslinje, som i dag tæller over 70 videnskabelige artikler. Han er i dag professor på SDU og har modtaget støtte fra blandt andre Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Innovationsfonden og Danmarks Frie Forskningsfond.

Han samarbejder med forskere i både Sverige, Tyskland og USA og har på kort tid opnået en stærk position i det internationale forskningsmiljø. Målet er klart:

”I sidste ende er det afgørende, at vi kan omsætte vores fund til konkrete forbedringer for patienterne,” siger han.