Ny professor på Riget vil forbedre behandling af kognitive vanskeligheder
Kamilla Woznica Miskowiak tiltræder 1. august som ny klinisk professor i psykiatri ved Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri.
Professoratet er knyttet til Rigshospitalet, hvor hun i forvejen leder forskergruppen NEAD – Neurocognition and Emotion in Affective Disorders – på Psykiatrisk Center København.
Hun har i en årrække forsket i kognitive problemer hos mennesker med psykiske lidelser og vil nu intensivere indsatsen for bedre diagnostik og behandling – særligt ved bipolar lidelse, hvor mange patienter kæmper med koncentrations- og hukommelsesbesvær.
”Jeg vil rigtig gerne have, at min forskning kan bidrage til, at mennesker med en bipolar lidelse hurtigere bliver diagnosticeret, så de hurtigere bliver behandlet korrekt i stedet for, at de kun bliver behandlet for en unipolar depression – altså uden manier,” siger Kamilla Miskowiak.
Fascinationen begyndte i laboratoriet
Hun blev for alvor grebet af forskningen under et forsøg med hjerneskadede rotter og det blodstimulerende hormon EPO (erytropoietin), som viste sig at have en uventet positiv effekt på hukommelse og navigationsevne.
”Jeg kan huske, at da vi fandt den effekt, der trillede tårerne mig ned ad kinderne. Det var et af de største øjeblikke i mit liv,” siger hun i et interview på Region Hovedstadens Psykiatris hjemmeside.
Siden har hun undersøgt, om EPO også kan hjælpe mennesker med depression og bipolar lidelse. Håbet er, at det på sigt kan godkendes som lægemiddel til netop de kognitive vanskeligheder, der rammer mange patienter.
”Når man først har fundet en effekt, skal det repliceres i et nyt og større forsøg med nye patienter. Der er nogle regulatoriske krav fra Sundhedsstyrelsen, inden man kan få godkendt EPO som lægemiddel til hukommelses- og koncentrationsbesvær,” forklarer hun.
Stærk klinisk og akademisk profil
Professoratet er et skridt mod at integrere kognitiv neuropsykiatri endnu stærkere i det kliniske arbejde. Ifølge konstitueret hospitalsdirektør Ida Hageman er det netop Miskowiaks dobbelte styrke som forsker og kliniker, der gør hende oplagt til stillingen.
”Over de sidste 10 år er det blevet klart, at kognitiv dysfunktion er til stede ved en betydelig andel af patienter med psykiske lidelser,” siger Ida Hageman.
Kamilla Miskowiak vil samtidig fortsætte arbejdet med psykologiske behandlingsformer. Hun har tidligere været professor i kognitiv neuropsykiatri og har en stærk international profil.
Privat er Kamilla Miskowiak mor til tre børn, og hun lægger ikke skjul på, at hverdagen kræver benhård prioritering.
”Jeg er i hvert fald blevet endnu mere effektiv efter at have fået børn, fordi nu har jeg et vist tidsinterval til at lave forskning, og det gør bare, at man optimerer sin tid,” siger hun og tilføjer:
”At blive mor har gjort mig mere immun overfor afslag på fondsansøgninger og artikler, fordi der er noget der er vigtigere, og det er min familie.”