Skrevet af Jacob Rosenberg og Stig Jørgensen den . Skrevet i Fremtiden.
Overlæge og professor Jacob Rosenberg og praktiserende læge Stig Jørgensen har et ambitiøst bud på, hvordan hele det danske sundhedsvæsen bør nytænkes. Blandt deres mange tanker og forslag er blandt ande et markant lavere antal lægelige ph.d.-studerende, redefinering af arbejdet i almen praksis, fælles IT-system i Danmark og mulighed for at udleje offentligt hospitalsudstyr til private aktører udenfor dagtid på hverdage.
Behovet for sundhedsydelser i en befolkning er i princippet uudtømmeligt. Alle forventer evig sundhed defineret som fravær af sygdom samtidig med, at den medicinske udvikling har givet os helt nye muligheder.
Skrevet af Sebastian Lynggaard den . Skrevet i Fremtiden.
Kommunikationsrådgiver Sebastian Lynggaards mormor er gået fra gammel til meget gammel og ligner den netop afdøde Else fra en TV2-dokumentar. Og han bliver pludselig nødt til komme på de hospitaler og plejehjem, hvor han troede, at der var styr på de svage og ældre. "Vi tænker, at det her system kan da ikke være bygget til mennesker? Vi indser, at de ældre fortjener at få langt mere, end de fik. Men når først vi indser det, føles det for sent," skriver han.
Vi skylder dem, der passede os, at de bliver passet på på en værdig måde. Og værdighed er pissedyrt. Men at være vidne til det uværdige er uoverkommeligt.
Skrevet af Kenneth Jensen den . Skrevet i Fremtiden.
Overlæge i anæstesiologi og intensiv terapi, Kenneth Jensen, opsummerer i denne kronik noget af den viden, vi har opnået omkring coronavirussens karakter, og hvordan denne viden kan indpasses i en fremtidig afslutningsstrategi for covid-19 i Danmark.
Marts 2020 var begyndelsen på et lockdown af det danske samfund ud fra et såkaldt 'ekstremt forsigtighedsprincip', hvor en lang række restriktioner for almindelig adfærd og lukning af mange kulturinstitutioner, skoler, hoteller og restauranter så dagens lys med en omdefinering af coronavirus som 'samfundskritisk' for at have lovhjemmel til disse vidtrækkende indgreb.
Skrevet af Per Betzonich-Wilken den . Skrevet i Fremtiden.
Kunstig intelligens er blevet en selvfølgelighed i medicinsk regi. Men faren ved den er, at man som læge kan føle sig dum og ikke får plads til at udvikle det individuelle skøn, der siden antikken har været afgørende for god lægegerning, skriver Per Betzonich-Wilken, tidl. forskningsleder og censor ved lægeuddannelsen.
Klikket på musen er i stadig højere grad blevet et fagligt alternativ til at gnide på Aladdins lampe og fremtrylle det, som der førhen kun kunne drømmes om. Magien mærkes i brugen af kunstig intelligens (AI) og er blevet uundværlig, fordi den har slået døren op til både aflastning og opkvalificering.
Skrevet af Kamilla Pedersen, Mikkel Vossen Rasmussen og Rose Marie Mollerup den . Skrevet i Fremtiden.
Før vi laver en tiårs planen for psykiatrien, bør vi se på, hvad der skete med visionerne og ambitionerne i psykiatriplanen fra 2009 og kvalitetsvisionerne fra 2011, skriver Kamilla Pedersen, Mikkel Vossen Rasmussen og Rose Marie Mollerup fra Psykiatri-Listen. Rapporterne dengang blev udarbejdet med bred opbakning, men er nu overvejende at finde som døde weblink, skriver de.
I den kommende tid påbegynder regeringen arbejdet med en plan, der for de næste ti år skal løfte psykiatrien. I Psykiatri-Listen (PL) glæder vi os til samarbejdet mod en værdig psykiatri for alle.